Čtvrtek, 28. března 2024

Hradecký kraj uvolnil 4,7 milionu korun na sanaci u skládky Pasa

Hradecký kraj uvolnil 4,7 milionu korun na sanaci u skládky Pasa

Do 50 milionů korun by měla v příštích třech letech stát sanace staré ekologické zátěže v okolí někdejší skládky Pasa nedaleko Jetřichova na Náchodsku. Zastupitelé Královéhradeckého kraje dnes schválili poskytnutí dotace téměř pět milionů korun obci Jetřichov, o zbývající peníze obec žádá z Operačního programu Životní prostředí. ČTK to řekl starosta Jaroslav Doležal.

"V případě získání dotace bychom chtěli v příštím roce pokračovat v sanaci, protože ve spodní vodě se podle průzkumů stále nacházejí nějaké jedy a navržená opatření by je odstranila," řekl Doležal. Krajští zastupitelé dnes kývli na poskytnutí neinvestiční dotace v maximální výši 4,7 milionu korun, peníze budou uvolněny během let 2013, 2014 a 2015. Výběrové řízení na firmu, která sanaci zajistí, by se mělo uskutečnit v případě schválení dotace v lednu či únoru příštího roku.

V lokalitě je podle materiálů předložených zastupitelům navrhovaný zásah například za použití chemické oxidace či podpůrného sanačního čerpání. Po skončení prací by měla být ekologická zátěž v oblasti zcela odstraněna.

Likvidace toxické skládky v bývalé pískovně na okraji rezervace Broumovské stěny začala v roce 2003. Následné průzkumy však zjistily, že látky ze skládky znečistily podzemní vodu. V letech 2011 a 2012 byl proveden průzkum, který prokázal, že je možné zasažené podzemní vody vyčistit.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů