Čtvrtek, 28. března 2024

Na Břeclavsku a Hodonínsku zlikvidují staré ropné sondy

Na Břeclavsku a Hodonínsku zlikvidují staré ropné sondy

Těžební společnost Palivový kombinát Ústí vypsala zakázku za 1,652 miliardy korun na odstranění staré ekologické zátěže po těžbě ropy v území chráněné oblasti přirozené akumulace vod Kvartér řeky Moravy na Břeclavsku a Hodonínsku. Uchazeči mohou posílat žádost o zařazení do výběrového řízení do začátku ledna, práce by měly být hotovy do konce roku 2015. Do té doby lze čerpat peníze z Operačního fondu životní prostředí, sdělil ČTK Igor Němec z Palivového kombinátu.

Jde o území o rozloze 28 kilometrů čtverečních v katastrech Moravské Nové Vsi, Hodonína, Mikulčic a Týnce na Moravě. Těžba zde postupně končila v 70. až 80. letech minulého století, v dobývacím prostoru Hodonín byla kvůli vyhlášení ochranného pásma vodního zdroje Moravská Nová Ves ukončena v roce 1990.

"Předmětem odstraňování ekologických zátěží je opakovaná likvidace nevhodně nebo nedostatečně zlikvidovaných ropoplynových sond a odtěžení zemin, které jsou nadlimitně kontaminované ropnými látkami. Zároveň je potřeba odčerpat kontaminované podzemní vody," vysvětlil Němec.

Odstranění sond je nutné, aby ropné látky dále neunikaly do podzemních vod a okolních hornin. Až poté lze odtěžit kontaminované vody a zeminu. Jejich sanace bude probíhat biodegradací, tedy biologickým rozkladem.
Součástí projektu je i rekultivace sanovaných ploch. Území, v němž převažuje zemědělská půda a lesy, se bude nadále využívat dosavadním způsobem. Zmizí však nebezpečí, že zdroje pitné vody budou znehodnoceny ropnými látkami.

"Odstranění staré ekologické zátěže je posledním velkým projektem na tomto území," doplnil Němec. Ropa a zemní plyn se na Břeclavsku a Hodonínsku těží zhruba jedno století.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů