Úterý, 23. dubna 2024

Gymnázium dělá vše pro ekologicky šetrný provoz

Gymnázium dělá vše pro ekologicky šetrný provoz

Kaplice - V novém školním roce si škola v Kaplici zřídí svůj kompost a celkově upraví okolí.

Ekologie není v žádném případě cizí kaplickému gymnáziu. Díky veškerým snahám o snížení své ekologické stopy by měla škola získat titul Ekoškola.

"Nemá smysl mluvit o trvalé udržitelnosti a nedělat nic pro její dosažení. Proto se snažíme postupně převádět některé její principy do praxe tak, aby mezi slovy a činy nebyl rozpor," uvedla Hana Kýbusová z kaplického gymnázia.

A jak vlastně šetrný provoz kaplické školy vypadá? "Na chodbách jsou rozmístěny koše na tříděný odpad, třídění odpadu se chystají zkušebně zavést i v jedné ze tříd. Důsledně je vypínáno osvětlení, pokud není potřeba a školní uklízečky nepoužívají příliš mnoho chemie při úklidu," zmínil příklady ekoporadce Josef Kadubec ze Sítě ekologických poraden STEP, do jejichž projektu Poradenství pro udržitelnou spotřebu se škola zapojila.

V každém případě je v kaplickém gymnáziu vše postaveno na dobrovolnosti. Jak ale Kadubec zmínil, některé kroky ke snižování ekologické stopy by mohly být zaneseny ve školním řádu.

Kompostování

V nadcházejícím školním roce si škola hodlá zřídit i svůj vlastní kompost. "Nejen ten. Chce také upravit okolí v souladu s principy přírodní zahrady. Na začátku dalšího školního roku proběhne seminář o zeleném úřadování a možnosti snižování nákladů na provoz," uvedl Kadubec.

"O ekologizaci školy se stará tým žáků a několik učitelů pod vedením Hany Kýbusové."

Kadubec považuje snahy školy za velmi prospěšné. "Děti vidí a osobně zažívají vzorce chování, která jsou pozitivní k životnímu prostředí, a alespoň něco si z takového chování ponechají. Děti a mládež se navíc mohou na ekologizaci přímo podílet a vytvářet tak příjemné prostředí pro vlastní učení, ale třeba i volný čas," uvedl Kadubec.

Zdroj:Českobudějovický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů