Čtvrtek, 18. dubna 2024

Středočeské školy investují do rozšíření i ekologických úprav

Středočeské školy investují do rozšíření i ekologických úprav

Zhruba třetina peněz na opravy a modernizace škol, které spravuje Středočeský kraj, jsou z Evropské unie. Letos je to asi 96,5 milionu korun, kraj sám přidá 208,9 milionu. Jen na zateplení všech školních budov by ale bylo potřeba kolem dvou miliard korun, řekl ČTK krajský radní pro oblast školství Milan Němec. Do oprav svých škol investují i obce. K rekonstrukcím využívají kraj i radnice hlavně dobu prázdnin.

Středočeský kraj bude letos investovat do svých škol stejně jako loni. Představuje to 30 procent plánovaných investičních výdajů hrazených z krajských zdrojů. "Dovedl bych si představit dát školám na investice 600 milionů korun," dodal Němec.

Při tvorbě letošního rozpočtu vycházeli radní ze zkušeností minulých let. A to i s ohledem na hospodářskou krizi, kvůli níž nejsou zdroje rozpočtu úplně jisté. "Peníze do škol ale půjdou, to chceme zachovat," dodal Němec. Kraj navíc podle něj plánuje přesunout 100 milionů korun, které získal z EU, na fond oprav základních škol. Podle Němce to sice bude zřejmě na úkor jiných projektů, školství ale vedení kraje považuje za prioritu.

Mezi nejdůležitější investiční akce kraje patří výstavba střediska odborné výchovy Střední odborné školy a Středního odborného učiliště Beroun-Hlinky za 61,3 milionu korun a rekonstrukce elektroinstalace ve Vyšší odborné škole a Střední průmyslové škole Kutná Hora za 30,1 milionu korun. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Kladno staví hřiště za 23,8 milionu korun, Integrovaná střední škola Slaný dostane nástavbu učeben a dílen za 20 milionů korun. Přístavba Gymnázia Benešov bude stát šest milionů korun.

Poměrně hodně letos investují také školy zřizované obcemi. Jednak potřebují zvýšit kapacitu v souvislosti s předpokládaným nárůstem dětí, jednak se provozovatelé úpravami snaží také snížit náklady na provoz těchto zařízení. Energetické úpory jsou například cílem rekonstrukce ZŠ 28. října v Příbrami. Součástí projektu je zateplení obvodových stěn, výměna oken a dveří, zateplení vybraných stropů a střech, regulace topné soustavy a změna vnitřního osvětlení. Náklady jsou 20 milionů korun a 90 procent z nich pokryje dotace z Fondu soudržnosti a Státního fondu životního prostředí, řekl ČTK starosta Josef Řihák.

Během prázdnin se opravují i další příbramské školy. Například ZŠ Školní buduje sportoviště za 18 milionů korun, dostala na ně dotaci devět milionů korun z takzvaných Norských fondů. Nové hřiště s umělým povrchem dostane také Základní škola Bratří Čapků, v ZŠ Jiráskovy sady se dokončí stavba šaten v suterénu budovy a multifunkční učebny. Bude to stát 6,1 milionu korun a ministerstvo financí na to dalo dotaci 1,6 milionu korun.

Opravuje se i několik škol a školek v Mělníku. Téměř pět milionů korun bude stát nová počítačová učebna v ZŠ Jungmannovy sady. Nákladem asi 3,8 milionu korun se přestavuje také dům ve Wolkerově ulici, kde vznikne jedna třída mateřské školky. ZŠ J. Matiegky dostane novou podlahu v tělocvičně, ZŠ Blahoslavova zase nové osvětlení tříd. V Mladé Boleslavi patří mezi nejdůležitější projekty oprava statiky na 5. Základní škole a rekonstrukce pavilonů 6. Základní školy. Rozšířit se musí také sociální zařízení na 9.ZŠ a upraví se prostranství před 7. a 8. Základní školou.

Pozadu nezůstává ani Kladno. Na 6. základní škole letos vybudovalo novou tělocvičnu za zhruba 18,5 milionu korun, rekonstruovalo chemickou laboratoř v 12. základní škole za asi 800 000 korun. V současnosti také připravuje modernizaci sedmi dětských hřišť. Bude to stát téměř šest milionů korun, 85 procent z nich pokryje evropská dotace a zbytek státní a městský rozpočet.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů