Pátek, 29. března 2024

Škola hrou? Realita dostupná všem základním školám v regionu

Škola hrou? Realita dostupná všem základním školám v regionu

Také jste se těšili do školy na výtvarnou a hudební výchovu a na přestávky? Je to pochopitelné, ostatní předměty byly přísně sešněrovány osnovami, které se musely dodržet a pro samé biflování nezbýval čas na povídání. Dnes však mají pedagogové mnohem volnější ruce zejména díky Rámcovému vzdělávacímu programu. Mohou tak vyučování obohatit o mnoho nových rozvíjejících průřezových témat, jako je například Environmentální, Multikulturní nebo Mediální výchova reflektující problémy současného světa.

Na poptávku po programech zaměřených na ekologickou výchovu reaguje širokou nabídkou vzdělávacích aktivit občanské sdružení Ekodomov, které má pobočku přímo v Kutné Hoře. Základní školy z regionu i širšího okolí mají mimo jiné možnost využít posledních volných míst v projektu Odpad z nebe nespad. Jedná se o unikátní vzdělávací program skládající se ze seminářů pro pedagogy, speciálně lektorovaných hodin pro žáky a metodického vedení v průběhu celého školního roku. Semináře pro pedagogy jsou zaměřené nejen na odbornou přípravu pro výuku Environmentální výchovy, ale i na průběh a hodnocení tohoto průřezového tématu, na využití metodických pomůcek a plánování vlastních školních miniprojektů.

Součástí tohoto projektu je soubor didakticky propracovaných materiálů pro pedagogy a pracovních listů s atraktivním designem pro žáky. "Při tvorbě programu Odpad z nebe nespad jsme kladli důraz na jeho snadné začlenění do vyučovacího procesu. Pedagogové budou mít v ruce praktický materiál, s nímž snadno vytvoří zajímavý školní miniprojekt, hravou vyučovací hodinu nebo vědecký experiment", vysvětlila koordinátorka projektu Mgr. Alžběta Šůstková. "Ke každému pracovnímu listu jsme vytvořili podrobnou metodiku, která obsahuje cíle daného tématu, časový rozsah lekce, potřebné pomůcky. Součástí těchto metodických materiálů je odborný výklad pro učitele, popis jednotlivých aktivit a doplňkové hry a hříčky na odlehčení nebo doplnění tématu", upřesnila Šůstková a dodává: "Projekt jsme realizovali již ve školním roce 2007/2008, kdy měl velký úspěch. Na některých školách dosáhly miniprojekty značné popularity i u širší veřejnosti. Do třídění odpadu se tak zapojila třeba celá obec." Pro školy zapojené do letošního ročníku projektu Odpad z nebe nespad připravilo o.s. Ekodomov řadu příjemných překvapení, počínaje úpravou grafiky a skladby pracovních listů, přes obsáhlé metodické návody pro výuku a hodnocení žáků až po řadu zajímavých bonusů v podobě her a dalších doplňků.

Projekt Odpad z nebe nespad je realizován za podpory Finančního mechanismu EHP a Norského finančního Jana Palacha 166, 284 01 Kutná Hora, tel.: 739 304 156, e-mail: infokh@ekodomov.cz, www.ekodomov.cz mechanismu prostřednictvím Nadace rozvoje občanské společnosti. Díky této podpoře školy kromě metodických materiálů získají i nádoby na odpad, které jim umožní jeho jednoduchou a účelnou separaci. "Jedním ze záměrů projektu je nejenom, aby se děti při výuce hravou formou seznámily s odpovědným nakládáním s odpady, ale aby měly zároveň možnost uskutečňovat praktické kroky vedoucí ke snížení množství produkovaných odpadů. To všechno přispívá k tomu, aby environmentální výchova nebyla jen suchopárným učivem, ale stala se praktickým nástrojem rozvoje znalostí, dovedností a především postojů mladých lidí," doplňuje odborná garantka projektu Ing. Iva Maršíková.

www.ekodomov.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů