Středa, 24. dubna 2024

Rokytnická škola hostila ekologický veletrh

Rokytnická škola hostila ekologický veletrh

Téměř stovka účastníků si nenechala ujít dnešní šestý veletrh programů a aktivit v oblasti ekologické výchovy a vzdělávání, který se uskutečnil v základní škole v Rokytnici. Své aktivity podporující ekologické chování na něm představila třicítka škol, neziskových organizací, ale i zástupců soukromého sektoru z celého kraje.

"Cílem akce je shromáždit co nejvíce programů, pomůcek, publikací nebo příkladů dobré praxe na jednom místě, abychom školám, ale i zástupcům veřejného a soukromého sektoru ukázali cesty, jak učit nebo v praxi využít environmentální výchovu a jak provádět osvětu," vysvětlila smysl veletrhu Iva Koutná z pořádající organizace Líska. Podle ní totiž ve školách stále schází metodické materiály pro výuku environmentální výchovy.

Účastníci veletrhu se tak měli možnost seznámit například s ekologickými programy a aktivitami středisek ekologické výchovy, ekoporaden, škol a institucí působících v oblasti environmentálního vzdělávání. Například Základní organizace Českého svazu ochránců přírody Kosenka z Valašských Klobouk představila veřejnosti Valašskou lidovou školičku, která dětem přibližuje lidová řemesla a tradice na Valašsku, či Ekologickou olympiádu pro středoškoláky. Tu tato organizace koordinuje ve Zlínském kraji. "Letos se uskuteční již pošestnácté a jejím tématem bude ptactvo nejen na Valašsku," přiblížila Pavlína Kolínková z Kosenky.

Mezi prezentujícími nechybělo ani známé ekocentrum Veronica Hostětín, které je proslulé svými praktickými modelovými projekty pasivního domu nebo výtopnou na biomasu, jež inspirují soukromé, ale i veřejnoprávní investory k dalším takovým projektům. "Zájemcům o tyto projekty nabízíme možnost vidět je v praxi, mohou se seznámit s jejich výhodami a nevýhodami, což mnohým z nich pomohlo k tomu, aby se rozhodli v jejich prospěch," říká Jana Tesařová z centra.

Své ekologické aktivity prezentovala i spolupořádající Základní škola v Rokytnici. "Jedná se především o projekt Globe, do něhož jsme již několik let zapojeni a který je zaměřen na sledování životního prostředí," informoval zástupce ředitele Hynek Hromada. Tento program, jehož výstupy následně využívá NASA pro porovnávání údajů z družic, je podle jeho slov základním pilířem školního vzdělávacího programu školy. "Podařilo se nám jej již infiltrovat do celé řady předmětů, ať už fyziky, matematiky, přírodopisu a dalších, takže úkoly tohoto programu se stávají náplní vyučovacích hodin," dodává Hromada.

Krajský veletrh připravil Odbor životního prostředí a zemědělství Krajského úřadu Zlínského kraje, Líska - o.s. pro EVVO ve ZK, ALCEDO - středisko volného času Vsetín, Ekocentrum Čtyřlístek Zlín a Základní škola Rokytnice Vsetín. Veletrh je aktivitou projektu Rozvoj sítě environmentálních vzdělávacích, poradenských a informačních center.

Eva Stejskalová

737 019 667, 571 491 564

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů