Středa, 24. dubna 2024

I PŘES NEPŘÍZEŇ POČASÍ MUSÍ DO TERÉNU

I PŘES NEPŘÍZEŇ POČASÍ MUSÍ DO TERÉNU

Bystřice nad Pernštejnem - Středoškoláci z celé Vysočiny právě zápolí nejen s náročnými úkoly, testy, poznávačkami a měřeními, ale zároveň s počasím. V Bystřici právě probíhá krajské kolo Ekologické olympiády a letos je ústředním tématem voda v krajině.

Ve středu probíhala poznávačka vodních bezobratlých a rostlin pobřeží a vod. Studenti skládali do správného pořadí fotky řeky Svratky, na slepé mapě vyznačovali hlavní české řeky, vypočítávali sklony svahů a zakreslovali povodí řeky Bystřice, prošli i hydrologickým testem. Soutěž zahájila radní pro oblast školství Marie Kružíková.

Dnes na žáky čeká nejnáročnější praktický úkol. Byly jim rozlosovány jednotlivé úseky řeky Bystřice, tam budou celý den měřit, odebírat vzorky, hodnotit dopad krajiny na řeku a naopak. "Dohromady tak zjistíme charakter řeky od pramene až po soutok se Svratkou, což je nějakých 23 km", přiblížil nejnáročnější úkol vedoucí soutěže Martin Kříž z Chaloupek.

V komisi, která bude hodnotit počínání jednotlivých skupin, zasedne vedle sebe krajský radní pro životní prostředí, vodohospodář Povodí Moravy, geograf z Masarykovy univerzity i lektoři z Chaloupek. Na akci navíc spolupracuje místní střední zemědělská škola a Lesy ČR prostřednictvím lesní správy Nové Město na Moravě. Akci pořádá Český svaz ochránců přírody Kněžice.

"Po prvním dni vede družstvo gymnázia Pelhřimov, dnešek bude ale bodově rovnocenný včerejší teorii, pořadí se bude jistě měnit", popsal situaci uprostřed soutěže Kříž.

Více informací poskytne:

Martin Kříž, 775 740 221, martin.kriz@chaloupky.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů