Úterý, 16. dubna 2024

Školní klimatická soutěž, Zlínská CO2 liga, zná letošní vítěze

Školní klimatická soutěž, Zlínská CO2 liga, zná letošní vítěze

Od dubna do konce října připravovali žáci a studenti několika základních a středních škol Zlínského kraje kampaň, kterou upozorňovali své spolužáky, učitele, ale i žáky dalších škol i veřejnost na naléhavost ochrany klimatu i na to, co může pro ochranu klimatu každý z nás udělat. V úterý 24. 11. předvedli finalisté své výsledky odborné porotě, která jejich půlroční úsilí posoudila a vybrala vítěze letošního, již 3. ročníku.
Na základě zadání organizátorů z Ekologického institutu Veronica připravili účastníci Zlínské CO2 ligy kampaň, jejímž hřebem byl "Den bez CO2". Ten uspořádaly jednotlivé školy v týdnu od 19. do 24. října, tedy v týdnu, který vrcholil prvním celosvětovým Dnem ochrany klimatu [1] vyhlášeným na 24. října.
Tříčlenná porota v čele s ředitelkou Energetické agentury Zlínského kraje, Ing. Miroslavou Knotkovou, hodnotila na konferenci konané v sále Reduty v Uherském Hradišti nápaditost i náročnost aktivit jednotlivých týmů, jejich ohlas u veřejnosti, ale i odborné znalosti členů týmu.
Předsedkyně poroty Ing. Miroslava Knotková uvádí: "Všech osm finalistů dokázalo, že problematice ochrany klimatu velmi dobře porozuměli a navíc dokázali oslovit jak své spolužáky a veřejnost, tak i místní média velmi vynalézavými způsoby. Upozorňovali na plýtvání energií, na zbytečné vytváření odpadů, na to, jak nakupováním potravin z místní produkce zamezíme emisím skleníkových plynů z dopravy. Zjišťovali, jak se spolužáci dostali do školy a doporučovali jim ekologické způsoby cestování, zejména pěšky, na kole či veřejnou dopravou. Několik týmů se zaměřilo i na to, kolik času děti tráví u počítačů a jak s tím mimo jiné souvisí i rostoucí spotřeba elektřiny."
V kategorii základních škol získal 1. místo tým Základní školy Bratrství Čechů a Slováků z Bystřice pod Hostýnem. Mimořádným 1. místem ocenila porota i družstvo ZŠ Školní z Luhačovic, jehož výjimečně obsáhlou a pečlivou práci přijela na konferenci představit jen paní učitelka - všichni členové týmu stejně jako velké množství jejich spolužáků totiž onemocněli chřipkou.

Pořadí na dalších místech kategorie základních škol:
2. Základní škola Vyhlídka, Vsetín
3. Základní škola Sportovní, Uherské Hradiště

V kategorii středních škol nejvíce zaujal ryze dívčí tým Střední průmyslové školy stavební z Valašského Meziříčí, který získal 1. místo.

Na dalších místech se umístily:
2. Masarykovo gymnázium a JŠ s právem SJZ, Vsetín
3. Střední odborná škola - PaedDr. Stratil s. r. o., Holešov
4. Gymnázium Jana Pivečky Slavičín

Záštitu nad soutěží převzala Energetická agentura Zlínského kraje a probíhá za spolupráce s Krajským úřadem Zlínského kraje. Organizování soutěže je finančně podpořeno v grantovém řízení MŽP.

Kontakt na pořadatele:
Ekologický institut Veronica - Centrum Veronica Hostětín
Hostětín 86, 687 71 pošta Bojkovice
Tel. 572 630 670, hostetin@veronica.cz, www.hostetin.veronica.cz
Kontaktní osoby: Hana Machů, Jana Tesařová

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů