Pátek, 26. dubna 2024

Brontosauři staví školu v Himalájích

Brontosauři staví školu v Himalájích

Od konce března začíná ZČ Hnutí Brontosaurus Modrý kámen shánět finanční prostředky na stavbu internátu pro školu ve vesnici Mulbekh (Ladakh, severní Indie). Výstavba internátu umožní kvalitní výuku i pro děti z okolních vesnic. Ubytované děti zůstanou v kontaktu s rodinou a tradiční kulturou a nebudou odcházet za studiem do vzdálených měst, kde tráví většinu roku. Internát je navrhnut jako pasivní budova vytápěná pomocí solární energie. Navrhované řešení minimalizuje náklady pro ubytované studenty a je šetrné k životnímu prostředí. Spolupráce se školou vznikla v rámci rozvojového projektu "La Ngonpo -- Krajní meze", který v Ladakhu podporuje vzdělávání a kulturní hodnoty.

"Škola je velmi dobrým partnerem. Leží v odlehlejší oblasti Ladakhu, kde zatím rozvojová pomoc nedorazila. Už patnáct let je provozovaná místním komunitou, která usiluje o lepšího vzdělání pro vlastní děti, než poskytují státní školy. Avšak buddhistická vesnice Mulbekh leží v okresu s převážnou muslimskou většinou. Kvůli rozdílnosti náboženského vyznání nemá škola možnost dostat jakoukoliv státní podporu na své projekty. Rozšířením rozvojové pomoci se otevírá další možnost pro získávání financí a tak jsme byli požádáni ředitelem školy o pomoc při výstavbě internátu," přibližuje motivaci podpory Jiří Sázel, osoba pověřená jednáním ve věci veřejné sbírky.
Ladakh je oblast v indických Himalájích, která je kulturně velmi blízká Tibetu. V současné době jsou obyvatelé vystaveni kontaktu s jinými kulturami a modernímu způsobu života. To vede ke zpochybnění tradičních hodnot a ekologickým problémům. Od roku 2006 poskytuje projekt "La Ngonpo -- Krajní meze" potřebnou podporu při ! rozvoji v následujících oblastech: Rozvojový vzdělávací projekt sloužící pro přímé propojení škol v Čechách a Ladakhu, zprostředkování dobrovolnictví v Ladakhu pro zájemce z české veřejnosti, materiální pomoc ladackým partnerům.

Webová stránka veřejné sbírky: www.lnkm.cz

Kontaktní osoba: Jiří Sázel
Telefon: 603 534 730
E-mail: jiri.sazel@seznam.cz


Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů