Čtvrtek, 28. března 2024

Pozvánka na výstavu Brána recyklace II

Pozvánka na výstavu Brána recyklace II

Výstava Brána recyklace II., vás provede světem recyklace odpadů, ve kterém se běžně pohybujeme, aniž si to třeba uvědomujeme. Výrobky s obsahem recyklátu jsou všude kolem nás. Tato výstava má za cíl propagaci recyklace odpadů a jejich dalšího využití.

Součástí expozice je osm desítek výrobků denní potřeby vyrobených z recyklovaných materiálů - od těch nejběžnějších, jakými jsou toaletní papír nebo noviny, přes ty méně známé jako jsou například pera z recyklovaných PET lahví až po ty neobvyklé jako je židle z nápojového kartonu nebo penál vyrobený z plachty nákladního automobilu. "Cílem je ukázat lidem, co vše se recykluje a to od věcí běžné denní spotřeby až po zajímavé výrobky z recyklovaných materiálů. Recyklované výrobky jsou totiž všude kolem nás, jen kolikrát nejsou na první pohled poznat," říká tisková mluvčí společnosti EKO-KOM Šárka Nováková.

Na informačních panelech se dozvíte zajímavé informace o třídění a recyklaci jednotlivých druhů odpadů (papír, sklo, plasty, nápojový karton a kovy), co se s nimi po vytřídění děje a jak se dále zpracovávají.

Instalace výstavy je netradiční a zajímavá a využívá v co největší míře právě recyklované materiály. Vitríny na exponáty jsou vyrobeny z papírových krabic od ovoce, stěny jsou pokryty výrobky, které vznikly zpracováním druhotných surovin. Součástí výstavy je i projekce na devíti obrazovkách, kde poběží seriály o třídění a recyklaci odpadu.

Výstava, která mapuje koloběh odpadů od jejich vzniku přes recyklaci až po užití recyklovaných materiálů v běžném životě, je pro všechny zdarma a je otevřena pondělí - čtvrtek od 8 do 18 hodin a v pátek od 8 do 16 hodin. Pro školy je každý čtvrtek (od 8.4.) dopoledne připraven interaktivní program, ve kterém zájemci mohou prověřit své znalosti o třídění odpadů a další se naučit. Po celou dobu konání výstavy bude probíhat také slosovatelná soutěž o zajímavé ceny.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů