Pátek, 19. dubna 2024

Centrum ekologické výchovy otevřelo své brány na Den Země

Centrum ekologické výchovy otevřelo své brány na Den Země

Den Země je svátkem, kdy si připomínáme, jak je důležité věnovat se ochraně životního prostředí. Tento den byl symbolicky zvolen pro slavnostní otevření Centra ekologické výchovy v blízkosti bývalé hornické kolonie Čabárna u Kladna, které by se mělo stát střediskem péče o čisté a zdravé životní prostředí a centrem ekologického vzdělávání.
Slavnostní otevření Centra ekologické výchovy zahájil kladenský primátor Dan Jiránek a jeho první náměstek Miroslav Bernášek symbolickým zasazením stromu. Dokončené budově přijel požehnat kladenský vikář Jiří Neliba. Na slavnostním otevření nemohl chybět ani zástupce zhotovitele stavby Skanska a.s. Rafael Moreno, ředitel závodu 02, který občanskému sdružení AVES předal šek ve výši 30 000,- Kč na záchranný program sovy pálené.
Budova Centra ekologické výchovy je energeticky úsporná, je postavena převážně z přírodních materiálů a je jednou z největších dřevostaveb v České republice. Kombinace dřevěného pláště a velkých prosklených ploch působí velmi přirozeně a snad i díky zatravněným střechám souzní s okolní přírodou. Stane se tak ideálním místem pro veškeré aktivity související s ekologickou výchovou.
Nejčastějšími návštěvníky Centra budou zejména děti a celé školní třídy. "Centrum ekologické výchovy se přímo nabízí pro pořádání škol v přírodě. Je zde přednáškový sál i odborná knihovna, horní patra nabízejí ubytování v přírodním stylu, v okolí Centra jsou sady a zahrady. Děti na vlastní oči uvidí a zažijí to, co jinak znají jen ze stránek učebnic," vysvětluje Dan Jiránek, primátor města Kladna. Ekologické centrum, pro které se již vžil název Čabárna, bude otevřeno i široké veřejnosti. Odborníci z Naučného střediska ekologické výchovy Kladno zde budou pořádat nejrůznější akce s ekologickou tématikou. Budova Centra je připravena i na kongresovou turistiku. Mohou se zde konat školení a semináře pro pracovní kolektivy soukromých firem i veřejné správy. "První významnou akcí podobného charakteru bude zasedání Řídícího výboru Operačního programu Životní prostředí, který zde za týden bude projednávat projekty. Bude to náročné zasedání, jelikož se bude rozdělovat největší objem peněz v tomto roce," prozradil Dan Jiránek.
Budovu navrhla architektonická kancelář IAV, architektem je Jan Červený. Kompozičně je budova řešena jako hmotný kubus s vystupujícími prosklenými arkýři směrem do údolí. Na jižní straně je zimní zahrada a na západ pokračuje interiér budovy zastřešenou terasou. Plášť budovy je ze svisle kladených modřínových fošen, ve spodních partiích obložený cembonitovými deskami.
"V případě Centra ekologické výchovy je realizována tepelná izolace v tloušťce až 60 centimetrů, v závislosti na skladbě obvodového pláště a střechy. Kromě toho byla při stavbě použita i další technologie snižující spotřebu energie, například řízené větrání s rekuperací či solární systém na ohřev vody," vysvětlil projektový manažer Skanska Petr Flek.
Technické zázemí budovy je situováno do suterénu. K dispozici je peletkárna, dva kotle na peletky a odizolované bojlery. V podzemním podlaží je umístěna kuchyň, o patro výš je výdejní kuchyň a jídelna. Přízemní prostory dále tvoří přednáškový sál, knihovna, administrativní zázemí a pokoje pro osoby se sníženou pohyblivostí. Nadzemní podlaží je pak celé určeno k ubytování. Pokoje nejsou očíslovány, jak to u podobných zařízení bývá, ale nesou vždy jméno jednoho stromu, v jehož dekoru je vytvořen interiér. Děti a další návštěvy se tak ubytují v dubovém, bukovém, třešňovém, lipovém, modřínovém, borovicovém pokoji a dalších. Budova má velkorysé terasy, ze kterých vedou schody na střechu. Ta je částečně zatravněná, jsou zde ale i sluneční kolektory,
Ekologicky šetrný není pouze provoz budovy, ale šetrná byla také její výstavba. Okolní plochy o výměře zhruba 4 000 m2 jsou osázeny stromy, keři či popínavou zelení. Rovněž zde bylo znovu založeno několik trávníků. V blízkosti areálu centra bude i rozsáhlý sad starých odrůd. Součástí stavby je také čistička odpadních vod. Předpokládá se, že v budoucnu budou na tuto čističku napojeny i blízké rodinné domky, které spadají do katastru obce Cvrčovice.
Celkové finanční náklady vyčleněné v rozpočtu města na tuto akci činí 60 miliónů korun, přičemž 85 % výdajů bylo uhrazeno z evropských fondů a dalších 5 % ze státního fondu životního prostředí. Ze zdrojů města bylo tedy použito zhruba deset procent celkových nákladů. "Jsme rádi, že se nám podařilo získat na výstavbu finanční prostředky z evropské unie, ochrana životního prostředí je důležitá a chceme především dětem a studentům ukázat, jak se mají chovat ke svému okolí," dodal náměstek primátora Vojtěch Munzar.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů