Pátek, 19. dubna 2024

Začali na hřbitově a skončili u uranového dolu

Začali na hřbitově a skončili u uranového dolu

Vítězové krajských kol ekologických olympiád, středoškoláci z celé republiky, změřili své vědomosti v celostátním kole environmentální soutěže. Tu tentokrát připravily ve dnech 12. - 14. května v okolí Nedvědice ekocentra z Vysočiny. "Národní kolo této prestižní soutěže jsme pořádali poprvé. Místo konání jsme vybrali k danému tématu Suroviny a životní prostředí záměrně, neboť Bystřicko je geologicky nejpestřejší oblastí v rámci celé republiky, má bohatou historii těžby např. nedvědického mramoru, lepidolitu nebo uranu, ale i dalších surovin", uvedla koordinátorka soutěže, Iveta Machátová z Českého svazu ochránců přírody Kněžice.
Akce proběhla pod záštitou RNDr. Marie Kružíkové, radní pro školství kraje Vysočina a pod křídly základní organizace ČSOP Kněžice a Chaloupek o.p.s. "Zrovna geologie, která byla součástí tématu, není příliš oblíbená věda, nicméně formou zajímavých poznávaček a exkurzí na geologické lokality v okolí Rožné se povedlo u soutěžících probudit zájem o geologické vědy", pochvaluje si programový vedoucí soutěže Martin Kříž ze střediska Chaloupky. Praktická část soutěže začala například na hřbitově v Nedvědici. Hřbitovní náhrobky jsou totiž úžasnou geologickou sbírkou.
Soutěž, testy, zkouška, geologická exkurze a poznávačky se odehrávaly pod dohledem geologů z Moravského zemského muzea Brno, odborným garantem soutěže byl RNDr. Stanislav Houzar, vedoucí mineralogicko-petrologického oddělení, geolog, který umí geologické vědy poutavě popularizovat. Na soutěži dále spolupracovala Lesní správa Nové Město na Moravě a MZLU Brno. V odborné komisi kromě geologů z Moravského muzea a ekologů z Chaloupek zasedl i Zdeněk Ryšavý radní pro životní prostředí kraje Vysočina. Téma soutěže těžba, životní prostředí a surovinová politika tak měla zástupce ze všech dotčených oborů.
Soutěž završila návštěva v Dolní Rožínce, kde se kvůli nepřízni počasí nešlo vyjít do terénu, ale i tak se účastníci dozvěděli mnoho zajímavé o činnosti jediného aktivního uranového dolu ve Střední Evropě. A nebyli by to ekologové, kdyby přednášející nezasypali dotazy a nevedli debatu o vlivu těžby uranu na životní prostředí.
Vítězem prestižní soutěže se stalo Gymnázium Chrudim, domácí Gymnázium Chotěboř bylo druhé a třetí místo vybojovaly Domažlice. "I přes nepřízeň počasí jsme spokojení, účastníci odjížděli sice mokří, ale se spoustou nových znalostí z problematiky životního prostředí," dodal Kříž.
Sedmý ročník krajského kola Ekologické olympiády pro střední školy z Vysočiny se bude konat 13. - 15. října na Pelhřimovsku, téma bude Biodiverzita a již dnes se můžou školy hlásit na info@chaloupky.cz.

Soutěž proběhla pod záštitou RNDr. Marie Kružíkové, radní pro oblast školství kraje Vysočina a za účasti Zdeňka Ryšavého, radního pro oblast životního prostředí kraje Vysočina, ve spolupráci s Chaloupkami o.p.s., Lesy ČR, s.p. (LS Nové Město na Moravě), Moravským muzeem Brno a MZLU Brno.

Soutěž podporuje MŠMT, Lesy ČR, s.p. a Kraj Vysočina.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů