Čtvrtek, 25. dubna 2024

Tchaj-wan zavádí povinnou celoživotní ekologickou výchovu

 Tchaj-wan zavádí povinnou celoživotní ekologickou výchovu

Zákonodárci Čínské republiky na Tchaj-wanu schválili v úterý legislativu, která nařizuje veškerým firmám, školám a neziskovým organizacím uvolnit zaměstnance, studenty a další pracovníky na čtyři hodiny ekologické výchovy ročně. Zákon se vztahuje také na zaměstnance státních úřadů, včetně prezidenta Ma Jing-ťioua. Trestem za jeho porušení mohou být peněžité pokuty, hodiny ekologické výchovy navíc, ale i úplný zákaz činnosti.

Občanskou ekologickou výchovu by měla dle China Postu organizovat vláda, respektive příslušné ministerstvo. Bude sestávat z předání základních informací o klimatických změnách, ekologicky šetrném chování, možnostech jednotlivce přírodu chránit i upozorňovat na její ničení.

Organizátoři programu počítají s klasickými přednáškami, diskusemi, promítáním filmů i výukou v přírodě.

Legislativa v úterý prošla již třetím parlamentním čtením, čeká se tedy jen na Ma Jing-ťiouův podpis. Ostrovní komentátoři předpokládají, že nová pravidla začnou platit od příštího roku.

Systém povinného celoživotního ekologického vzdělávání, který legislativa de facto zavádí, byl na tchajwanském ministerstvu životního prostředí připravován sedmnáct let. Jak připomíná AFP, zákon je první normou podobného typu na světě.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů