Čtvrtek, 28. března 2024

Dobrovolníci pomohou ve Valašském muzeu v přírodě - první společný projekt FoS ČR a sdružení Duha

Dobrovolníci pomohou ve Valašském muzeu v přírodě - první společný projekt FoS ČR a sdružení Duha

Letos poprvé Folklorní sdružení ČR a občanské sdružení Duha zahajují spolupráci na konkrétním projektu. Duha už 11 let organizuje dobrovolnické workcampy pro mladé lidi z různých zemí, kteří se chtějí poznat a také pomoci něčemu užitečnému. V termínech od 12. do 25. července a od 26. července do 8. srpna se uskuteční díky spolupráci Duhy a FoS ČR dva workcampy ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm. Duha je pro pořádání workcampů partnerem mezinárodní organizace SCI (Servis Civil International), která přes devadesát let naplňuje poslání dobrovolnické mezinárodní spolupráce jako prostředku k vzájemnému poznávání a zachování míru. První workcampy v Evropě se uskutečnily po ukončení 1. světové války, SCI byla založena v roce 1920.

Dobrovolníci přijedou na workcampy do Rožnova z různých zemí - z ČR, Srbska, Ruska, Černé Hory, Španělska, Itálie, USA, Belgie, Koreje, Autrálie, Maďarska, vždy ve skupinách po deseti lidech. Denně budou šest hodin pracovat na údržbě Valašské dědiny a pomáhat při letních zemědělských pracích (sušení sena, hrabání luk, sklízení ovoce apod.). Ve Valašské dědině, která je nejstarší částí skanzenu, se udržují tradiční způsoby hospodaření.

Ve volném čase budou mít účastníci obou workcampů jedinečnou možnost poznat největší a nejstarší muzeum v přírodě ve střední Evropě, které právě letos slaví 85 let od svého založení, poznat krásnou lidovou architekturu, unikátní technické památky v Mlýnské dolině, ale také relaxovat v nedotčené přírodě. Účastníci druhého workcampu budou mít obzvlášť štěstí, protože se 31. 7. konají v Dřevěném městečku Dny řemesel a kovářů, s předváděním starých řemeslných technik.

Více na www.duha.cz, www.trochujinak.cz a www.folklornisdruzeni.cz.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů