Čtvrtek, 25. dubna 2024

Skauti zbudují u Brna centrum ekologické výchovy za 60 milionů Kč

Skauti zbudují u Brna centrum ekologické výchovy za 60 milionů Kč

V Ochozu u Brna vznikne za 60 milionů korun středisko ekologické výchovy. Bývalý mlýn na něj přetvoří skauti. Na záměr získali evropskou dotaci, která pokryje většinu nákladů. Sami shání 6,5 milionu korun, část peněz už od sponzorů dostali. Skauti Kaprálův mlýn využívají od roku 1993. Před třemi lety ho získali od potomků bývalých majitelů jako dar a krátce nato vznikla myšlenka na přestavbu, řekl ČTK za organizátory Michal Medek.

Podle autorů myšlenky má Kaprálův mlýn, pojmenovaný po bývalých majitelích, pro pořádání ekologických akcí pro mládež ideální podmínky. Z centra Brna se tam lze dostat hromadnou dopravou za 30 minut, a to 70 spoji za den. Mlýn i k němu patřící pozemky se nacházejí v CHKO Moravský kras, do pěti minut chůze odtud vyvěrají na třech místech krasové vody, nachází se jeskyně i sedm typů lesních společenstev včetně unikátní lesostepi s teplomilnou vegetací a chráněnými živočichy. Podle skautů není vyjma Rýchorské boudy v Krkonoších v ČR druhé takto umístěné centrum ekologické výchovy.

Areál Kaprálova mlýna zahrnuje trojkřídlou budovu s dvorem, zahradu, mokřad, louky i pastviny, dohromady čtyři hektary pozemků. Při přestavbě tam vznikne ubytování pro 50 lidí, sál, učebna i klubovna. Stavba nezmění současnou tvář mlýna, ale je navržena podle ekologických trendů. Areál budou například vytápět tepelná čerpadla, získá parametry nízkoenergetické stavby, kde se i teplá odpadní voda ve sprchách použije k ohřátí studené vody.

Tvůrci projektu zpracovali podrobný plán akcí i kurzů, které chtějí ve mlýně pořádat. Obsahuje zážitkové i ekologické kurzy, jednodenní i vícedenní. Budou otevřené skautům, středoškolským kolektivům i dalším zájemcům. "Myšlenka nabízení programů mimo organizaci je po sto letech skautingu výraznou změnou v přístupu k poslání organizace, stejně jako orientace na ochranu životního prostředí," uvedl Medek. Skauti ekologická centra po světě staví, zatím jich mají osm například v Americe i západní Evropě.

Stavba má začít na podzim a trvat do července 2012. Skauti se nebojí ani pozdějších provozních nákladů. Část jich prý pokryjí z poplatků od účastníků, část získají od sponzorů. "Velkou výhodou je mezinárodní skautská dobrovolnická síť. Například naše partnerské středisko ve švýcarském Kanderstegu s násobně rozsáhlejším provozem má jediného placeného zaměstnance a desítky dobrovolníků, kteří zajišťují provoz i program," dodal Medek.

Lucie Kučerová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů