Pátek, 29. března 2024

Lucemburský ministr životního prostředí Marco Schank navštívil Hostětín

Lucemburský ministr životního prostředí Marco Schank  navštívil Hostětín

Ve středu 1. září 2010 navštívil bělokarpatskou obec Hostětín lucemburský ministr životního prostředí Marco Schank. Cílem návštěvy bylo zhodnocení dosavadní patnáctileté i budoucí možné spolupráce v oblasti životního prostředí a udržitelného rozvoje mezi oběma zeměmi a v zemích východní Evropy. Doprovodil ho mj. Frantz Ch. Muller, prezident lucemburské nadace Hëllef fir d´Natur, jeho kolega Raymond Aendekerk, který letos obdržel Cenu Josefa Vavrouška, a zástupce Ministerstva životního prostředí ČR Tomáš Kažmierski.

V letech 1996 až 2010 poskytlo Lucembursko ze své zahraniční pomoci prostřednictvím Nadace Partnerství a Základní organizace Českého svazu ochránců přírody (ZO ČSOP) Veronica celkem 29 873 006 korun na podporu projektů v oblasti udržitelného rozvoje a ochrany klimatu. Podpořeno tak mohlo být přibližně 150 projektů neziskových organizací, obcí nebo škol po celé ČR. Současně lucemburské organizace, ekologičtí odborníci i některé samosprávy poskytli mnoho cenných zkušeností a odbornou pomoc.

Lucemburská delegace navštívila modelové projekty udržitelného rozvoje v Hostětíně - především výtopnu na biomasu, moštárnu a sušírnu ovoce, kde je provázela vůně a chuť jablečných moštů a moučníků. Večer proběhla ve vzdělávacím Centru Veronica Hostětín diskuse na téma udržitelného rozvoje, šetrné místní produkce, ekologického zemědělství a ovocnářství, do níž se kromě lucemburské delegace a hostitelů zapojili také účastníci právě probíhající Letní ovocnářské školy.

"Zdaleka ne ideální přírodní podmínky v Lucembursku dávají zemědělcům jedinou šanci, a to zdůrazňovat originalitu, ekologické pěstování a místní původ svých výrobků. To navíc přináší další pozitiva - pracovní místa na venkově, méně chemie v potravinách, kratší přepravu či zmírnění globální klimatické změny. Hostětínské projekty ukazují, že to platí i pro Českou republiku," uvedl Marco Schank, lucemburský ministr životního prostředí.

Příkladem rozvoje místní řemeslné produkce jsou také výrobky se značkou Tradice Bílých Karpat.
"Mluvili jsme i o dalších příležitostech pro rozvoj venkova, například obnovitelných zdrojích," zmiňuje Yvonna Gaillyová, ředitelka Ekologického institutu Veronica, a dodává: "Zkušenosti získané během patnáctileté spolupráce s lucemburskými partnery se snažíme sdílet s dalšími regiony České republiky a nově i dalšími zeměmi na východ od nás, zejména s Ukrajinou."

"Aby byl venkov životaschopný, budoucnost evropské zemědělské politiky by měla být více spjata s podporou zaměstnanosti. Podpory, které se dříve vyplácely například na tunu obilí, dnes jsou vázány na hektar obhospodařované půdy, by měly být do budoucna více spjaty s pracovními místy v zemědělství a na venkově," navrhl Raymond Aendekerk z lucemburské nadace Hëllef fir d´Natur.


Více informací rádi poskytnou:
Jana Tesařová, ředitelka Centra Veronica Hostětín při Ekologickém institutu Veronica, jana.tesarova@veronica.cz, tel. 572 630 670
Radim Machů, jednatel Tradice Bílých Karpat, radim@machu.cz, tel. 731 842 434

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů