Středa, 24. dubna 2024

Moravské neziskovky mohou žádat o švýcarský grant

Moravské neziskovky mohou žádat o švýcarský grant

Od pondělí 4. října mohou neziskové organizace z Moravskoslezského, Olomouckého a Zlínského kraje žádat o finanční podporu z Blokového grantu, který administruje Nadace Partnerství. Prostředky z Blokového grantu jsou určeny na oblasti sociálních služeb a životního prostředí.

"Cílem první výzvy je podpořit neziskové organizace a jejich stávající činnosti. Vycházíme z Analýzy potřeb neziskových organizací, kterou jsme v dotčených krajích provedli v minulém roce a která zohledňuje i dopad ekonomické krize na celý sektor," uvádí grantový manažer František Brückner z Nadace Partnerství. Díky Programu švýcarsko-české spolupráce rozdělí Nadace Partnerství mezi moravské a slezské neziskovky ve třech výzvách v letech 2010 - 2014 85 milionů korun. Uzávěrka první výzvy je 7. prosince 2010, maximální výše jednoho grantu činí 4 625 000 korun a celkem bude v první výzvě rozděleno přes 42 milionů korun.

Žádost o podporu v Blokovém grantu mohou podat občanská sdružení, obecně prospěšné společnosti, církve, nadace a nadační fondy. V oblasti životního prostředí budou podpořeny především projekty zaměřené na jeho ochranu, lepší informovanost o environmentálních tématech a naplňování principů udržitelného rozvoje na daném území. V sociální oblasti jsou dotace z Blokového grantu určeny zejména na zvýšení dostupnosti a úrovně sociálních služeb.

"Neziskové organizace mohou žádat také podporu na posílení jejich organizační, personální a finanční kapacity, tedy například na prostorové a materiální vybavení, vytváření nebo aktualizace strategického plánu, posílení marketingového a projektového řízení, zvýšení kvalifikace pracovníků nebo na podporu publicity," dodává Brückner. Bližší informace naleznou zájemci na www.nadacepartnerstvi.cz

Mezi každou podporovanou oblast rozdělí Nadace Partnerství v první výzvě přes 21 milionů korun. "V první výzvě klademe důraz spíše na udržitelnost projektů a stabilizaci neziskových organizací než na vytváření nových projektů. Naším cílem je podpořit hlavně stávající činnosti neziskovek, ve kterých jsou dobré a které jsou pro region potřebné. Aby přitom nemusely roubovat svoje aktivity na podmínky vyhlášení, jak je to obvyklé u většiny dotačních programů," uzavírá ředitel Nadace Partnerství Miroslav Kundrata.

Blokový grant - Fond pro nestátní neziskové organizace je účelově vázaný fond zřízený na financování sociálních a ekologických projektů nestátních neziskových organizací. Dohled nad jeho implementací provádí Ministerstvo financí ČR.

Kontakt: František Brückner, e-mail: frantisek.bruckner@nap.cz, tel: 515 903 115

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů