Pátek, 19. dubna 2024

JIHOMORAVSKÉ ŠKOLY ZÍSKALY PENÍZE NA ROZVOJ OBCÍ

JIHOMORAVSKÉ ŠKOLY ZÍSKALY PENÍZE NA ROZVOJ OBCÍ

Díky penězům, které získaly v Jihomoravském kraji tři školy, se uskuteční užitečné školní projekty věnující se rozvoji obcí. V brněnské mateřské škole Pod Špilberkem pedagogové s dětmi upraví další část přírodní zahrady, základní škola v Kravsku vybuduje víceúčelové sportoviště a dětské hřiště a v Moravských Prusech před základní školou vznikne školní předzahrádka, která bude sloužit také jako autobusová zastávka.

Právě začíná školám podpořeným v programu Škola pro udržitelný život zajímavá práce na projektech, které si samy naplánovaly. Žáci budou po celý školní rok spolupracovat s učiteli, rodiči, ale i s dalšími lidmi ze své obce. "V Jihomoravském kraji se letos do programu zapojilo 11 mateřských a základních škol, z nichž pět bylo vybráno, aby zpracovávaly svůj projekt. Tři školy pak obdržely finanční podporu ve výši 126 400 Kč," uvedla Vlaďka Cikánková z Lipky. V minulých letech se ve svých projektech školy věnovaly například vysazování nových stromů, čištění studánek, instalování solárních panelů, budování naučných stezek nebo okrašlování veřejných prostranství.

Program doprovází několik vzdělávacích seminářů určených pro pedagogy ze škol, které mají zájem o prospěšný rozvoj okolí školy. Celý program je vystaven tak, aby se při plánování i realizaci projektu mohli zapojit jak žáci, tak jejich rodiny, zastupitelstvo i místní občané a iniciativy. Škola se tak stane jakýmsi iniciátorem pozitivních změn a činností vedoucích ke zlepšení životního prostředí všech zúčastněných skupin.

"Od prosince 2010 připravujeme další cyklus akreditovaných seminářů, aby se na jaře roku 2011 mohly do programu Škola pro udržitelný rozvoj zapojit také další školy. Semináře jsou propracovány jako sled teoretických i praktických činností tak, aby zúčastnění pedagogové získávali potřebné odborné znalosti i dovednosti pro dovedení projektu až k jeho konečné realizaci. A to vše se zapojením žáků a veřejnosti do celého procesu," doplnila Cikánková.

Program Škola pro udržitelný život slouží vzdělávání v oblasti udržitelného rozvoje a zapojování veřejnosti do péče o životní prostředí a posilování spolupráce v obcích. Program společně vyhlašují Nadace Partnerství a Středisko ekologické výchovy Sever. Od roku 2007 program běží také v Jihomoravském kraji, kde je již od počátku jeho koordinátorem Lipka - školské zařízení pro environmentální vzdělávání.


Kontakty: Vlaďka Cikánková, koordinátorka projektu pro Jihomoravský kraj,vladka.cikankova@lipka.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů