Čtvrtek, 28. března 2024

Zlato v odpadkovém koši - Žáci na Liberecku učí sbírat elektroodpad rodiče i své kamarády

Čtyři základní školy na Liberecku začnou sbírat nefunkční drobné elektrospotřebiče. Se svými žáky se totiž zapojily do projektu občanského sdružení Čmelák SPP s názvem "Zlato v odpadkovém koši", který podpořil Fond Asekol.

Zlato v odpadkovém koši - Žáci na Liberecku učí sbírat elektroodpad rodiče i své kamarády

V projektu byli žáci II. stupně na motivačním programu interaktivně proškoleni o důležitosti třídění elektroodpadu a poté umístili na svých školách sběrnou nádobu. Teď je jejich hlavním úkolem vymyslet propagační kampaň, informovat své spolužáky a rodiče a motivovat je ke sběru elektroodpadu. O tom, jak se svého úkolu zhostili, budou informovat na závěrečné konferenci, která proběhne v polovině prosince.

Do projektu se zapojily ZŠ a ZUŠ Jabloňová ul. Liberec, ZŠ s rozšířenou výukou jazyků Husova ul. Liberec, ZŠ Vratislavice nad Nisou; ZŠ Arbesova ul. Jablonec nad Nisou.

Nevyhazujte malé spotřebiče

Cíle projektu Zlato v odpadkovém koši shrnuje mluvčí Čmeláka SPP Martin Benda: Náš život je plný elektrospotřebičů a neustále si kupujeme přístroje výkonnější, menší nebo s novými funkcemi. Osvěta, co s přístroji starými, je proto důležitá hlavně u dětí, které touží po nejnovějším modelu mobilního telefonu nebo mp3 přehrávače. To potvrzuje i lektorka ekologické výchovy Jana Kerdová: Akce je cílená na malé spotřebiče užívané dětmi - mobily, mp3 přehrávače a elektronické hry. Ty se totiž podle statistik zatím odevzdávají nejméně a většina z nich končí v odpadkovém koši.

Proč recyklace?


Třídění a recyklace elektroodpadu probíhá v ČR již pět let. Nezisková společnost ASEKOL, která zpětný odběr televizí, monitorů a dalších elektrozařízení zajišťuje, za tu dobu zajistila recyklaci 1 302 222 televizí a 694 238 monitorů. ASEKOL také zjistil konkrétní pozitivní dopady recyklace elektroodpadu na životní prostředí pomocí analýzy LCA (Life Cycle Assessment): Sběr a recyklace televizí a monitorů v ČR doposud uspořil 298 276 MWh elektřiny, což je například roční spotřeba domácností Královéhradeckého kraje.

Využitím 7690 tun uhlí by se parní lokomotivou pětkrát objel svět. Primární suroviny, které se díky recyklaci nemusí vytěžit, váží více než Eiffelova věž. Úspora téměř 1,5 miliardy m3 vody se rovná denní spotřebě obyvatel města Brna a blíží se objemu desátého největšího jezera na světě, Ontarijského jezera. Snížením emisí skleníkových plynů o 79 722 tun CO2 ekv. se maže roční produkce 40 000 osobních aut. Dále se uspořilo téměř 6 milionů litrů ropy a snížila produkce nebezpečných odpadů o 301 983 tun."

Seminář poradí

Pokud vás tyto informace zaujaly, můžete získat další na semináři pořádaném v rámci projektu "Zlato v odpadkovém koši" 15.11.2010 v prostorách společnosti Čmelák ve Švermově ulici 32, v Liberci - Františkově.

Plánovaný program od 14:00 do 16:30:

  • představení projektu "Zlato v odpadkovém koši"
  • představení organizace Asekol
  • co školám nabízí recyklohraní
  • sběrné dvory a spolupráce s nimi
  • analýza LCA recyklace televizorů a monitorů
  • představení metodiky Eko abeceda
  • ukázka aktivit z motivačního výukového programu

Účastníci mají možnost získat metodiku Eko abeceda určenou pro I. i II. stupeň. Seminář je díky podpoře Fondu Asekol bez účastnického poplatku. Jako přednášející vystoupí regionální zástupkyně sdružení Asekol pro Liberecký a Ústecký kraj Iva Červená a lektorka ekologické výchovy Čmelák SPP Jana Kerdová.

Svou účast potvrďte organizátorce semináře Janě Kerdové na e-mailu
jana.kerdova@cmelak.cz nebo na telefonu 777 749 370

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů