Pátek, 29. března 2024

V NÁMĚŠTI SE VZDĚLÁVALI UČITELÉ

V NÁMĚŠTI SE VZDĚLÁVALI UČITELÉ

Ve čtvrtek 11. listopadu 2010 proběhl v Náměšti nad Oslavou 11. ročník konference ekologické výchovy pro pedagogy z kraje Vysočina. Konference se věnovala převážně biodiverzitě. Jejímu vývoji, jak ji ovlivňují přírodní zahrady nebo také jak Lesy České republiky biodiverzitu podporují.

Tradiční setkání pedagogů se konalo v objektu ZERA Česko-rakouské centrum pro rozvoj podnikání v Náměšti nad Oslavou. "Téma konference jsme zvolili v souladu s letošním rokem biodiverzity. Zúčastnilo se jí bezmála 50 účastníků převážně z řad pedagogů," upřesňuje Jana Čížková, organizátor konference.
Zástupce kraje Vysočina Mgr. Slaninová seznámila účastníky s formami podpory environmentálního vzdělávání v rámci kraje Vysočina.

Ing. Hejátková představila aktivity ZERA (zemědělská ekologická regionální agentura) v oblasti environmentálního vzdělávání, jehož je již druhým rokem koordinátorem pro kraj Vysočina. Poutavou přednáškou o biodiverzitě všechny zúčastněné zaujal Ing. Václav Křivan z ČSOP (Český svaz ochránců přírody) Kněžice. Jak Lesy České republiky podporují rozvoj biodiverzity, to bylo téma, jímž se zabýval Ing. Rostislav Čech.

"Účastníky jsme seznámili také s aktuálními aktivitami Chaloupek, které souvisejí s biodiverzitou. Například s průběhem letošní ekologické olympiády, s projektem "Za Naturou na túru" a s výukovými programy, které probíhají v nově vznikajícím domě přírody na Krátké ve Žďárských vrších," doplňuje Ing. Martin Kříž, vedoucí střediska Chaloupky Kněžice. Nové výukové programy ZOO Jihlava nabídla Mgr. Pavla Jarošová, s aktivitami záchranné stanice Pavlov a s možnostmi jejich využití ve školním vzdělávání seznámil Ing. Jiří Hladovec.

Po nabitém dopoledním programu mohli pedagogové navštívit náměšťskou kompostárnu, zúčastnit se vycházky s výkladem do místní obory, nebo absolvovat přednášku Příklady praktické ochrany přírody.
"Cíl akce, kterým je vzájemné setkání, komunikace, spolupráce, předání znalostí a zkušeností, se nám podařilo i pro tento rok splnit," dodává spokojeně Čížková.

Na pořádání konference se podílely Chaloupky o.p.s ve spolupráci s agenturou ZERA. Konference se uskutečnila pod záštitou Ministerstva životního prostředí, Kraje Vysočina a pana radního Zdeňka Ryšavého.

Více informací poskytne:
Jana Čížková, tel. 567 213 662, e-mail: jana.cizkova@chaloupky.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů