Čtvrtek, 28. března 2024

Zeptejme se zvířat

Denně se s nimi setkáváme, ať už přímo nebo nepřímo, přesto jim často věnujeme mnohem méně pozornosti, než si zaslouží. Ve dvaadvaceti minutách krátkého zábavného filmu se nyní můžete dozvědět o domácích zvířatech mnohem více - a zároveň se zamyslet nad jejich životem a potřebami.

Zeptejme se zvířat

Ročně sní průměrný občan ČR 80 kg masa a 350 vajec. Běžně jeden člověk zkonzumuje v mléčných výrobcích roční produkci mléka 2 - 4 krav. Pokud jsou živočišné výrobky součástí našeho denního jídelníčku, měli bychom se zajímat, z jakých zvířat tyto potraviny pochází, jak vlastně žijí, jaká jsou a zda-li naší vysokou konzumací živočišných potravin netrpí.

Pojďme se ptát

Zeptejme se zvířat (Let´s Ask the Animals) je krátký film pro žáky základních škol, který o životě zvířat informuje zábavným a překvapivým způsobem.

Film tvoří čtyři části: Zeptejme se zvířat, Naše základní potřeby, Další potřeby, které máme společné a Jak zvířata odpovídají.

Zvířata zde "odpovídají" na otázky o potřebách ve svém životě, o který se dělí s lidmi. Ukáží nám, jak svůj život vnímají včetně svého okolí a toho, co se s nimi děje.

Dokument je vhodný pro základní informaci o hospodářských zvířatech a pro rozvoj občanské a pracovní, kompetence, pro využití v předmětech prvouka, přírodopis, biologie, občanská nauka, pro ekologickou a etickou výchovu a pro výuku anglického jazyka.

Jaká skutečně jsou



Hospodářská zvířata jsou představena zcela jiným úhlem pohledu: slepice zdolává překážkovou dráhu, drůbež roste před očima, prasata předvádějí pozoruhodnou vnímavost a inteligenci, ovce ukazují, kolik toho vědí o výživě.

Zvířata ve filmu diváky překvapí, snad i přimějí k zamyšlení a podpoří zájem poznat toho více o životě a chování živých tvorů. Film propaguje ohleduplnost a úctu ke zvířatům, ukazuje jedinečnost každého zvířete. Poukazuje na skutečnost, že hospodářská zvířata si zaslouží prožít svůj život v dobrých životních a sociálních podmínkách.

Kam pro dokument



Film pro vás připravila Společnost pro zvířata - z. o. ČSOP, podle anglického originálu The Association for the Study of Animal Behaviour.
Film trvá 22 minut, DVD obsahuje také původní anglickou verzi, script je k dispozici na www.spolecnostprozvirata.cz, odkaz Nabídka materiálů. Cena je 80 Kč.

Vydáno s podporou Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, 2009 a The Association for the Study of Animal Behaviour, Velká Británie.

Společnost pro zvířata - z. o. ČSOP, Michelská 5 140 00 Praha 4, tel: 222 511 494 recepce s.pro.zvirata@ecn.cz; www.spolecnostprozvirata.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů