Čtvrtek, 28. března 2024

Překladový slovník pojmů z oblasti životního prostředí získal cenu

Překladový slovník pojmů z oblasti životního prostředí získal cenu

Do 17. ročníku soutěže Slovník roku pořádané Jednotou tlumočníků a překladatelů bylo přihlášeno 74 titulů. Mezi oceněnými je i slovník, který vydal Státní fond životního prostředí ČR.

Odborná porota, složená ze zástupců profesních překladatelských a tlumočnických organizací z České a Slovenské republiky a dalších odborníků ocenila Anglicko-český a česko-anglický slovník životního prostředí a udržitelného rozvoje. Slovník obsadil v hlavní soutěži třetí místo a získal cenu poroty za překladový slovník.

Slovník v každé části obsahuje přes 18 000 hesel, celkový počet zpracovaných pojmů včetně jednotlivých variant se blíží sedmdesáti tisícům českých a anglických termínů. Slovník je ojedinělý nejenom svou obsažností, ale i formou zpracování, protože jako jeden z mála odborných slovníků obsahuje přepis výslovnosti a definice důležitých pojmů.

Tištěná verze vyšla v nákladu 1500 ks a byla zdarma distribuována do knihoven, středních a vysokých škol, úřadům a vědeckým pracovníkům. Veřejnost může využívat on-line verzi slovníku životního prostředí, který je k dispozici na webových stránkách SFŽP ČR.

Slovník pokrývá širokou škálu tematických oblasti, jako jsou ekologie, biodiverzita, ochrana přírody, udržitelný rozvoj (včetně sociálních aspektů), systémy, environmentální management, energetická účinnost, odpovědnost firem, fair trade, globální změny klimatu, populace, lesnictví, radioaktivita, mezinárodní instituce, indikátory, materiálové toky, analýza životního cyklu, ekologická architektura, vodní hospodářství, ochrana ovzduší, hluk, zemědělství ve vazbě na životní prostředí, odpady, dobrovolné nástroje, integrovaná prevence a omezování znečištění (IPPC), rozvojová a estetická problematika.

Zdroj:Operační program Životní prostředí
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů