Pátek, 26. dubna 2024

I letos budou moct děti na webu mapovat příchod jara do Evropy

I letos budou moct děti na webu mapovat příchod jara do Evropy

I letos se budou moct české děti podílet na celoevropském monitorování jarního příletu stěhovavých druhů Jaro ožívá. Oficiálně sezona 2011 v Česku startuje v úterý 1. března. Už nyní ale na webu www.springalive.net mohou zájemci pozorovat, jak poslů jara v Evropě přibývá. Do statistik už letos zapsali i Češi několik pozorování čápů.

Projekt zahrnuje pozorování příletů čápa bílého, vlaštovky obecné, rorýse obecného, kukačky obecné a vlhy pestré. Určen je především pro děti školního věku, jejich rodiny a dětské kolektivy. Zúčastnit se ale může každý, kdo chce pomocí svých pozorování zmapovat i oslavit příchod jara do Evropy.

Kampaň Jaro ožívá (Spring Alive) pořádají od roku 2005 partneři mezinárodní organizace BirdLife International ve více než třech desítkách zemí Evropy. Každá země má svoji národní jazykovou verzi, kde lze na příslušných mapách a v tabulkách kontrolovat postup jara Evropou či získat informace o sledovaných druzích a možnostech jejich ochrany.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů