Pátek, 29. března 2024

Učební pomůcky za sběr elektroodpadu

Čtvrtý ročník projektu "Ukliďme si svět" předpovídá historicky nejvyšší účast. Do aktuálního ročníku tohoto ekologického projektu je zapojeno již 683 základních a středních škol. Jen od listopadu loňského roku se přihlásilo bezmála 500 škol. Soutěž organizuje kolektivní systém ELEKTROWIN pro všechny základní a střední školy v republice.

Učební pomůcky za sběr elektroodpadu

"V loňském ročníku se soutěže zúčastnilo téměř 200 základních a středních škol a podařilo se vysbírat 116 tun elektroodpadu. Letos evidujeme již více než 680 přihlášených škol. Očekáváme tak, že se nám podaří vysbírat rekordní množství elektroodpadu," uvádí Roman Tvrzník, generální ředitel společnosti ELEKTROWIN, jež u nás zajišťuje zpětný odběr a recyklaci více než poloviny veškerého elektroodpadu.

Cílem projektu Ukliďme si svět je zábavnou formou ukázat žákům, že vysloužilé elektrospotřebiče nepatří do obyčejné popelnice, ale i to, že recyklací lze ušetřit obrovské množství surovin. Projekt spočívá ve sběru vysloužilých spotřebičů s tím, že pro školy, které se ho účastní, je zdarma připraven servis zajišťující dodání sběrných nádob a odvoz vysloužilých spotřebičů.

Napínavé soutěžení

Školy pak mezi sebou soutěží nejen o celkové množství vysbíraného elektroodpadu, ale také o to, která škola odevzdá nejvíce elektrospotřebičů v přepočtu na jednoho žáka. "Studenti jsou nadšení způsobem, jakým se o recyklaci dozvědí. Pro školu je pak příjemné, že nemusí do projektu vkládat žádné finanční prostředky. Právě naopak, za recyklaci dostaneme řadu zajímavých učebních pomůcek," upozorňuje Zdenka Pechová, ředitelka ZŠ a MŠ Jaroslavice.

"V letošním ročníku mají školy navíc možnost účastnit se 7 dílčích soutěží, za jejichž úspěšné splnění získávají bonusová kila do celkového součtu navíc. Nejúspěšnější školy pak získají atraktivní odměnu nejen pro žáky a studenty, ale i pro pedagogy," doplňuje Jana Machková, která má v ELEKTROWINu soutěž na starosti.

Kdo je Elektrowin

ELEKTROWIN a.s., je největším kolektivním systémem zaměřeným na zpětný odběr vysloužilých elektrospotřebičů v České republice. Od svého založení v roce 2005 již zrecykloval více než 100 000 tun vyřazených elektrospotřebičů. Společnost zajišťuje sběr, zpracování, využití a odstranění elektrozařízení a elektroodpadu. Zaměřuje se na chladící zařízení, velké a malé elektrospotřebiče, elektrické a elektronické nástroje. Společnost je nezisková, jejími akcionáři jsou přední výrobci velkých a malých domácích spotřebičů. Sběrnou síť tvoří více než 800 sběrných dvorů ve více než 600 městech a obcích, skoro 2500 provozoven posledních prodejců a mobilní svozy ve více než 4000 obcích.

Pro více informací, prosím kontaktujte:

Taťána Pokorná
Email: tpokorna@elektrowin.cz,
Tel.: 731 492 677

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů