Čtvrtek, 18. dubna 2024

Ekomapa Brna na internetu. Poradí cestu, jak se chovat ekologicky

Více než pět set tipů na místa a služby pro ekologický příznivý život nabízí nová unikátní internetová Ekomapa Brna - praktický ekologický navigátor, který připravil a dnes oficiálně spustil Ekologický institut Veronica.

Ekomapa Brna na internetu. Poradí cestu, jak se chovat ekologicky

Mapa zobrazuje např. prodejny biopotravin, studánky, ekologické organizace, stanice pro handicapovaná zvířata, sběrná střediska odpadu, opravny a také památné stromy, chráněná území či naučné stezky. Je možno zobrazit i cyklistickou mapu Brna a okolí. V Ekomapě lze vyhledávat dle různých kategorií včetně adresy uživatele. Je volně přístupná na webu www.veronica.cz

Nově vytvořená interaktivní Ekomapa je určena všem, kdo se chtějí seznámit s různými službami, možnostmi ale i krásami, které úzce souvisí se životním prostředím, přírodou a environmentálně šetrným životním stylem ve městě Brně a jeho blízkém okolí.
"Na trhu je spousta map, žádná však není orientována na ekologicky vnímavého občana. Proto jsme se rozhodli tuto mezeru zaplnit", vysvětluje Petr Ledvina - vedoucí Ekologické poradny Veronica, která internetovou ekologickou mapu vytvořila a dál rozvíjí.

Ekomapa zobrazuje více než 20 kategorií objektů (kompletní seznam v příloze). Obsahuje jak bodové prvky (jednotlivá místa), tak i liniové naučné stezky či plochy chráněných území v Brně.
Umožňuje zobrazit čtyři různé mapové podklady: klasickou mapu, leteckou mapu, vrstvu tzv. svobodných map (spravovaných uživateli celého světa) a také cyklomapu, která zobrazuje všechny cyklostezky, cyklopruhy a průtahy městem.

"Kromě Brna Ekomapa v některých kategoriích zobrazuje i širší okolí. Jsou na ní všechny ekofarmy na jižní Moravě a naší chloubou jsou všechny veřejně propagované domy se slaměnou izolací z celé České republiky." doplňuje Petr Ledvina a naznačuje směr kam se bude brněnská Ekomapa dále rozvíjet. Brzy přibudou certifikované přírodní zahrady a tým ekologické poradny Veronica začíná pracovat na rozšíření většiny kategorií na místa z celé Jižní Moravy.
Dalším unikátem je zobrazení všech studánek a pramenů v Brně a okolí. Celkem je jich na mapě umístěno přes 130 a téměř všechny jsou doplněny fotografií a stručným popisem zda je či není voda vhodná na pití a popř. za jakých omezení.

Na mapě lze vyhledávat nejen dle jednotlivých kategorií, ale po zadání adresy (například místa bydliště či zaměstnání) se zobrazí výřez mapy s nejbližším okolím a zobrazením blízkých objektů všech kategorií. Lze tak snadno najít nejbližší sběrný dvůr odpadu, cykloservis či prodejnu biopotravin.

Na doplňování zajímavých a užitečných míst a služeb se můžete podílet i vy. Stačí nový objekt na mapě zaměřit a vyplnit o něm několik údajů. Po schválení administrátorem se na mapě objeví k užitku dalších uživatelů.

Ekomapa navazuje na tištěnou mapu, kterou v roce 2004 vydal ve spolupráci s Ekologickým institutem Veronica brněnský magistrát, ale rozsahem ji několikrát překonává. Využívá znalostí Ekologické poradny Veronica, největší a nejstarší české ekologické poradny, která letos slaví své dvacetileté výročí. Je pro veřejnost otevřená každý pracovní den a na telefonním čísle 542 422 750 provozuje službu Zelený telefon města Brna.

Kontaktní osoba:
Petr Ledvina (vedoucí Ekologické poradny Veronica) - petr.ledvina@veronica.cz, 542 422 757
www.veronica.cz


Příloha: přehled všech kategorií Ekomapy s počty jednotlivých objektů


Kategorie

Popis

Počet
objektů

Studánky

studánky, prameny, vrty

139

Prodejny biopotravin

prodejny biopotravin, biorestaurace

45

Sběrná střediska odpadů, výkupny

sběrná střediska odpadů, výkupny surovin

45

Ekofarmy

farmy, které hospodaří dle zákona o ekologickém zemědělství

45

Vyhlídky

Zajímavé vyhlídky na Brno

33

Úřady městských částí

30

Chráněná území

přírodní rezervace, přírodní památky, ...

30

Památné stromy

28

Slaměné domy

domy s využitím slaměných balíků jako izolace

24

Opravny, správkárny

23

Cykloservisy

cykloservisy, pomoc cyklistům

19

Ekologické organizace

organizace věnující se životnímu prostředí

18

Bazary a antikvariáty

16

Naučné stezky

14

Nákupy od farmářů, trhy

biopotravinové banky, biobedýnky, trhy, mlékomaty

11

Útulky pro zvířata

útulky pro zvířata, stanice pro handicapované živočichy

5

Ostatní

vše ostatní

3

Sběr obnošeného šatstva

3

Přírodní zahrady

Certifikované přírodní zahrady

1


Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů