Čtvrtek, 28. března 2024

Vzdělávání v ekologii - nejen o prázdninách

Vzdělávání v ekologii - nejen o prázdninách

Program celoživotního vzdělávání


Trendem je také posilování života komunity. Proto nepřekvapí třeba workshopy ve Finsku o tom, jakou roli může sehrávat knihovna v moderní komunitě sousedů. Nebo to, jak může vypadat "zodpovědné cestování", kdy se bere ohled na životní prostředí a trvale udržitelný rozvoj...

Vůbec ochrana přírody a přírodní stavění jsou stále populárnější. V srpnu se zájemci mohou setkat v Estonsku a seznámit se se zásadami ekologického stavebnictví, kdy se používají jen přírodní materiály. Tento princip stavění se nazývá Permaculture.

Podrobné informace naleznete na www.naep.cz

Zelený byznys i vykopávky


Většina vysokých škol pořádá v létě semináře pro studenty i veřejnost. V nabídce je studium jazyků, třetího světa nebo ekologického byznysu.

Brněnská univerzita však má v nabídce letních škol více, třeba i archeologickou. Jedna letní akademie je zaměřena třeba na problematiku "zeleného" byznysu a ochrany životního prostředí a je zdarma.
"Jedná se o výuku odborníků z praxe, což si studenti pochvalují," říká Petra Oršáková z pořadatelské Masarykovy univerzity.

Přírodovědecká fakulta Univerzity Palackého v Olomouci v srpnu pořádá už čtrnáctý ročník Letní školy rozvojové spolupráce. Účastníci se seznámí s problémy a životem v rozvojových zemích. "Zájem převyšuje naše možnosti, takže na část lidí se nedostane," říká Pavel Nováček z Univerzity Palackého. Přihlášení stojí 400 Kč.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů