Pátek, 29. března 2024

Na Chaloupkách oslavili Den Země

Na Chaloupkách oslavili Den Země

Kněžice - V neděli se konal již po dvacáté Den Země na Chaloupkách. V průběhu dne si soutěže, tvořivé dílny nebo třeba jízdu na koni přišlo vyzkoušet bezmála 500 účastníků.

Na místo se návštěvníci Dne Země začali sjíždět od desáté hodiny ranní, kdy byly oslavy zahájeny, a nutno říci, že místní parkoviště se plnilo opravdu rychle. Po příchodu do areálu obdrželi soutěžní kartu s osmi políčky a honba za razítky tak mohla začít. Ty mohly děti, ale také dospělí získat na 8 různých stanovištích. Jelikož byl letošní Den Země zaměřený velikonočně, nechybělo mezi stanovišti pletení mrskaček a velikonoční dílny. Možné si bylo vyzkoušet také staročeské hry, jako například chůzi na chůdách, cvrnkání kuliček a odpalování špačka. V přilehlém lese byla pro děti nachystaná hmyzí stezka, kde se dozvěděly spoustu informací o hmyzí říši a plnily nejrůznější úkoly. Hmyz neopustily ani u dalších dvou dílniček nazvaných hmyzí hotel. Jak název napovídá, jednalo se o výrobu hmyzího obydlí a to hned dvěma způsoby - pomocí květináče napěchovaného slámou a složitější ze dřeva. Ornitologové provedli všechny zvědavce procházkou za ptačími zpěvy a načerpat atmosféru Arménské kultury bylo možné díky Muzeu Vysočiny Jihlava.

Kulturní vložku zajistil folklórní soubor Okřešánek a amatérský divadelní soubor. Kromě občerstvení si bylo možné zakoupit ručně vyráběné šperky, výrobky z chráněné dílny, velikonoční dekorace, květiny nebo literaturu a oblečení na bleším trhu. Již tradičně čekala na návštěvníky projížďka v bryčce nebo přímo v sedle na koni. Zajímavá podívaná se naskytla při stříhání ovce a vrcholem dne bylo svěcení kříže, který byl Chaloupkám věnován.

Více informací poskytne:
Ing. Martin Kříž, tel. 568 870 359, 775 740 221,
e-mail: martin.kriz@chaloupky.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů