Pátek, 19. dubna 2024

VELVYSLANEC USA OCENIL NA SLUŇÁKOVĚ RAJSKOU ZAHRADU

VELVYSLANEC USA OCENIL NA SLUŇÁKOVĚ RAJSKOU ZAHRADU

Norman L. Eisen, velvyslanec USA v České republice, navštívil v pondělí 9. 5. 2011 při své návštěvě Olomouce i obec Horka nad Moravou. Zde sídlí Sluňákov - centrum ekologických aktivit města Olomouce, jehož zaměstnanci se věnují environmentálnímu vzdělávání pro školy a veřejnost.

Společně s Johnem C. Vancem, radou pro kulturní a tiskové záležitosti, a Markétou Kolářovou, která je zodpovědná za vnější vztahy, si velvyslanec prohlédl nízkoenergetický dům, který využívá k úsporám energie nuceného větrání s rekuperací, zesílené izolace všech stěn, včetně zasypání domu hlínou, tepla vznikajícího osvitem jižní fasády domu, slunečních kolektorů na ohřev teplé užitkové vody a vzduchu, k čemuž v případě potřeby slouží také kotle na biomasu.

Spolupráce mezi Sluňákovem a velvyslanectvím USA se zrodila již po povodních v roce 1997, když američtí občané podpořili projekt Stromy pro Moravu, který na Sluňákově zajišťovali dobrovolníci Peace Corps. Projekt znamenal výsadbu tisíců stromů po celé Moravě, protože původní zeleň byla v dlouhodobě zatopených oblastech zcela zničena. Výsadba byla slavnostně zakončena společnou slavností olomouckých a amerických občanů na olomouckém sídlišti Černá cesta.

V roce 2003 se pak tehdejší velvyslanec USA Craig R. Stampleton zúčastnil zahájení provozu nového hřiště "Bílé velryby" pro maminky s dětmi v areálu MŠ I. Hermanna. Další velvyslanec Richard W. Graber zavítal na Sluňákov v roce 2008. Diskutoval společně se zástupci města Olomouce o možnostech politické podpory pro činnost Sluňákova.

Technologické řešení domu zaujalo také Charge d´Affair Mary Thompson Jones, s jejíž pomocí byl nabídnut řediteli Sluňákova Michalu Bartošovi třítýdenní pobyt v USA v rámci programu "International Visitor Leadership Program" (IVLP). Díky tomuto programu navázal Sluňákov řadu kontaktů a mohl konzultovat mnoho otázek spojených s environmentálním vzděláváním a problematikou energetické efektivity s celou řadou odborníků v pěti městech po celých Spojených státech amerických.

Současný velvyslanec Norman L. Eisen si prohlédl nízkoenergetický dům, vyslechl pozorně informace o činnosti Sluňákova s obcí Horka nad Moravou a o společných projektech v oblasti odpadového hospodářství, které Sluňákov realizuje s Oddělením odpadového hospodářství OŽP SMO a Technickými službami města Olomouce. Zaujal ho také důraz na další rozvoj Sluňákova, ke kterému by mělo dojít již v roce 2012 díky spolupráci se Správou CHKO Litovelské Pomoraví a Agenturou ochrany přírody a krajiny ČR. Jejich nový společný projekt "Dům přírody Litovelského Pomoraví" je zaměřen na vybudování unikátního návštěvnického střediska, které by mělo netradiční formou seznamovat obyvatele regionu i jeho návštěvníky s krásou a přírodním bohatstvím lužních lesů v okolí vnitrozemské delty řeky Moravy.

V milé otevřené diskusi Norman L. Eisen ocenil činnost Sluňákova jako důležitou součást společných snah USA a ČR v oblasti konceptu trvale udržitelného života. Zaujal ho též připravovaný projekt Domu Přírody Litovelského Pomoraví, který má lidem umožnit poznávat zdejší nádhernou přírodu a krajinu. Pochválil zajímavý koncept "míst setkání", jakýchsi zastavení na plánovaném vycházkovém okruhu, které myjí podobu galerie v přírodě. Tyto prvky navrhli známí čeští tvůrci, například František Skála (Rajská zahrada) a Miloš Šejn (Sluneční hora).

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů