Sobota, 20. dubna 2024

KOORDINÁTOŘI ENVIRONMENTÁLNÍ VÝCHOVY ZDÁRNĚ UKONČILI "STUDIJNÍ" PLAVBU

KOORDINÁTOŘI ENVIRONMENTÁLNÍ VÝCHOVY ZDÁRNĚ UKONČILI "STUDIJNÍ" PLAVBU

Vysočina - 27 pedagogů ze středních a základních škol v kraji Vysočina úspěšně absolvovalo "Specializační studium" pro koordinátory environmentální výchovy, které zrealizovala obecně prospěšná společnost Chaloupky v rámci projektu Příroda Vysočiny je naší učebnou ve spolupráci s brněnskou Lipkou.

Studium bylo zahájeno v červnu 2010 na středisku Chaloupky symbolickým přechodem lodního můstku a naloděním všech zúčastněných na bárku environmentální výchovy. Studenti byli pasováni na námořníky plující za poznáním k environmentálním obzorům. Plavidlo odrazilo od bezpečných břehů domova a vydalo se na dalekou cestu trvající 250 hodin společné plavby.

Během ročního studia navštívili účastníci kromě střediska Chaloupky 4 další pracoviště středisek ekologické výchovy, vydali se za příklady dobré praxe do základních škol v kraji Vysočina i za jeho hranice, navštívili 5 chráněných území, vyslechli přednášky celé řady zkušených lektorů - např. pracovníků středisek ekologické výchovy, učitelů všech stupňů škol, pracovníků národních parků a CHKO, nadací a občanských sdružení, a v neposlední řadě bývalých absolventů specializačních studií. "Studium bylo poměrně náročné, jeho značná část probíhala ve dnech volna a o prázdninách, přesto ho většina pedagogů zvládla s úsměvem na tváři," uvádí Jana Čížková koordinátorka studia. Velkým zdrojem nápadů a inspirací pro další rozvoj environmentální výchovy na školách se staly prezentace environmentálních aktivit škol jednotlivých účastníků studia a metodické materiály, které účastníci obdrželi. "Součástí studia a podmínkou pro jeho úspěšné ukončení bylo vypracování závěrečné práce. Ta vytváří koncepci pro další rozvoj environmentální výchovy na školách účastníků a může posílit její dosavadní pozice, či se stát vhodným dokumentem pro projednávání rozpočtu školy," dodává dále Čížková.

Úspěšní absolventi se mohou těšit na další dva navazující semináře, které doplní a prohloubí znalosti a dovednosti získané během specializačního studia. Tyto semináře se uskuteční na podzim a na jaře roku 2012.

Kontaktní osoba: Jana Čížková, tel. 734 523 758, e-mail: jana.cizkova@chaloupky.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů