Čtvrtek, 25. dubna 2024

Nadace společnosti Wrigley učí malé Čechy, jak zacházet s odpadky

Nadace společnosti Wrigley učí malé Čechy, jak zacházet s odpadky

Nadace společnosti Wrigley zahájila celosvětovou kampaňs názvem "LitterLess -Pryč s odpadky", na které spolupracuje s Asociací pro environmentální vzdělávání (Foundation for Environmental Education, zkráceně FEE). Kampaň je plánována na tři roky s celkovým rozpočtem 3,25 milionu dolarůa probíhá v patnácti zemích světa. Jednou z nich je i Česká republika, kde je realizována prostřednictvím Sdružení TEREZA v rámcimezinárodníhoprogramu Ekoškola.

Projekt "Litter Less - Pryč s odpadky"proběhne v 15 zemích světa, konkrétně v Rusku, Severním Irsku, Spojených státech, Číně, Řecku, Litvě, Chorvatsku, na Kypru, v Ugandě, Kanadě, Rumunsku, Německu, Francii a v neposlední řadě v České republice. Cílem celé kampaně je zaujmout, potažmo vzdělávat děti a mladé lidi v oblasti znečišťování životního prostředí a zároveň je motivovat dělat v této oblasti správná rozhodnutí. Celá akce doplňuje již existující snahu společnosti Wrigley o zodpovědné nakládání s odpadky.

"Důležitým tématem programu Ekoškola jsou odpady. Ve výuce se děti učí, jak je minimalizovat a recyklovat. Naším cílem je, aby žáci pro své životní prostředí i něco konkrétního vykonali," říká Jitka Nechvátalová, zástupce Sdružení TEREZA. "Nyní připravujeme materiály a webové stránky k projektu LitterLess, podpořeném společností Wrigley. V tomto projektu je důležitá především likvidace, třídění a minimalizace odpadů.Následně budou školy připravovat své konkrétní projekty a realizovat je budou v průběhu podzimu 2011. Celkem bude v České republice podpořeno 20 ekoškol," dodává Jitka Nechvátalová.

Na podporu celosvětového projektu "Litter Less - Pryč s odpadky" věnuje Nadace Wrigley celkem 3,25 milionu dolarů.

"Na kampani "Litter Less -Pryč s odpadky" se podílíme velmi rádi. Zapojení dětí do akce, která by měla pomoci snížit míru znečištění prostředí, ve kterém samy žijí, má podle nás opravdový smysl. Navíc spojení s FEEzaručuje, že akce bude profesionálně zastřešena.Tento projektje vystavěn na dlouhé historii společnosti Wrigley, jež se vždy snažila bojovat proti znečišťování životního prostředí," říká generální ředitel české pobočky společnosti Wrigley Michal Bučko.


Jan Eriksen, prezident FEE, k tomu dodává: "Odpadky jsou jedna z prvních věcí, se kterou se děti učí zacházet. S takto velkou podporou od společnosti Wrigley budeme schopni naučit zodpovědně zacházet s odpadky statisíce studentů po celém světě, kteří tak mohou pomoci zmírnit tento globální problém."


Jak bude kampaň "Litter Less -Pryčs odpadky" fungovat?

V České republice bude kampaň probíhat prostřednictvím sdružení TEREZA a projektu Ekoškola. Zúčastněné školy mohou využít své fantazie v následujících oblastech:

o Zorganizovat vlastní událost na téma znečištění, např. škola či třída uklidí za jeden den své okolí.
o Vytvoření produktu z odpadků, např. socha nebo koláž vytvořená z nasbíraných odpadků, reklamní slogan, událost na téma znečištění planety uveřejněná na YouTube.
o Studenti vytvoří skupiny a budou pátrat po vhodných tématech, např. vliv znečištění na život ve volné přírodě nebo na lidské zdraví; nejvíce vyhazované obaly od značek atd. Poté budou studenti publikovat články, fotoreportáže, rádiové nebo televizní reportáže. Vše musí zároveň zahrnovat i návrh řešení dané situace.
o Žáci naplánují a uskuteční osvětové akce určené pro mladší spolužáky, rodiče či veřejnost. Budou učit mladší kolegy, jak třídit odpad.
Zvolí atraktivní formy prezentace, např. "hřbitov odpadků", divadelní představení, nebo třeb

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů