Pátek, 29. března 2024

Šumperk do dvou let vybuduje středisko ekologické výchovy

Šumperk do dvou let vybuduje středisko ekologické výchovy

Šumperk vybuduje do dvou let nové středisko ekologické výchovy u Vernířovic. Stavební práce v areálu bývalé turistické základny na Švagrově již začaly. Celkové náklady dosáhnou 52 milionů korun, z toho 90 procent činí evropská dotace. Středisko nabídne kromě ubytovacích kapacit také výukové centrum a veškeré potřebné zázemí pro pobyt včetně moderní kuchyně, sdělil dnes ČTK mluvčí radnice Kamil Navrátil.

"Areál bude využíván jako vzdělávací a poradenské centrum v oblasti environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty. Budou se zde konat pobytové i denní ekologické programy celoživotního vzdělávání v oblasti ochrany a tvorby životního prostředí," uvedla vedoucí oddělení strategického rozvoje šumperské radnice Eva Mičkechová. Podle ní zařízení využijí žáci všech typů škol, pedagogičtí pracovníci, pracovníci ve veřejné správě a samosprávě i neziskové organizace.

Kromě prostorů pro výuku a poradenství vznikne i zázemí pro ubytování s kapacitou 50 lůžek. Úprav se dočkají zpevněné plochy a celý areál bude napojen na novou čističku odpadních vod. "Zajímavostí bude zbudování malé vodní nádrže a její napojení na stávající mokřad pro výukové účely," doplnila.

Zkušební provoz střediska má být zahájen v květnu 2013, první návštěvníky přivítá v červnu téhož roku. Středisko ekologické výchovy Švagrov je jednou z největších investicí města Šumperka v oblasti vzdělávání v příštích dvou letech.

Středisko ekologické výchovy funguje již několik let nedaleko Olomouce v Horce nad Moravou. Ročně ho navštíví tisíce lidí včetně školáků.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů