Úterý, 16. dubna 2024

Mezinárodní výměna v rámci projektu partnerství Grundtvig

Mezinárodní výměna v rámci projektu partnerství Grundtvig

Brtnice - Chaloupky o.p.s. zahájily mezinárodní spolupráci s pěti dalšími zahraničními organizacemi z Německa, Nizozemí, Polska, Rakouska a Španělska, zabývajícími se environmentálním vzděláváním. V rámci projektu Grundtvig, programu celoživotního učení, jsou mezi partnery realizovány výměnné pobyty, jejichž cílem je předávání zkušeností s vytvářením vzdělávacích aktivit pro dvě skupiny dospělých účastníků - handicapované osoby a mládež. Hlavní náplní projektu je environmentální výuka v zahradách, přičemž je pracováno především s tématy: půda, biodiverzita, obnovitelné zdroje energie a smyslové vnímání.

Výměny probíhají formou exkurzí do země hostující organizace, kde je pro partnery a jimi přizvané účastníky připravena programová nabídka. Projekt je zaměřen na osoby, jejichž činnost souvisí s oblastí vzdělávání dospělých a týká se tematického zaměření projektu - jako jsou např. učitelé, zaměstnanci neziskových organizací a jiní propagátoři myšlenky otevřeného zahradního prostoru jako místa setkávání kultur, celoživotního učení a environmentálního vzdělávání.

"V rámci projektu již proběhla návštěva španělského regionu Torrejón el Rubio, kde sídlí Fundación Global Nature a účastníci z partnerských organizací také přijeli navštívit Českou republiku, kde se seznámili s prací několika středisek Chaloupek o.p.s., ZO Českého svazu ochránců přírody Kněžice a školského zařízení pro environmentální vzdělávání Lipka," upřesňuje dosavadní aktivity projektu Hana Zahrádková z o.p.s. Chaloupky. Naposledy zavítala skupina vybraných účastníků na přelomu června a července do holandského Baarnu. Partnerská instituce De Groene Inval připravila ukázky zajímavých aktivit pro tělesně a duševně handicapované a poté byl dán prostor přátelské výměně zkušeností a názorů mezi organizátory a účastníky. V září pak projektoví partneři navštíví polské Ełckie Stowarzyszenie Ekologiczne, kde bude připraven program související s tematikou obnovitelných zdrojů.

Jako výstupy projektu navíc vznikají krátký dokumentární film zachycující zpracování hlavních témat partnerskými organizacemi a online brožura, která by měla šiřitelům projektu umožnit využít metody vzdělávání mládeže a hadicapovaných osob v zahradě.

Více informací poskytne:
Hana Zahrádková,
hana.zahradkova@chaloupky.cz,
777 622 516

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů