Čtvrtek, 28. března 2024

OD MUZIKOTERAPIE KE ŠKOLNÍM ZAHRADÁM

OD MUZIKOTERAPIE KE ŠKOLNÍM ZAHRADÁM

Jaké krajiny musel krtek navštívit, aby našel rostlinku, která uzdraví myšku? Kolik párů končetin má housenka? Je strategicky výhodnější získat lístek z bomby nebo z kbelíku? Jak zní tibetská miska? Cože se to vlastně děje na Šumavě? A jak udělat domácí sýr na ohni?

Na všechny tyto otázky a mnoho dalších by vám snadno odpověděly paní učitelky z vysočinských mateřských škol, které se od středy třetího do pátku pátého srpna zůčastnily zážitkového metodického semináře v rámci projektu Mrkvička na Chaloupkách.

Třídenní akce se stala doslova trhem nápadů a inspirace čerpané ať už z programu nebo diskuzemi ve volných chvílích. Po příjezdu se účastnice seznámily s Chaloupkami a jejich okolím prostřednictvím terénního výukového programu. Odpoledne pak měly možnost nahlédnout do ostrůveckého kapsáře. Tamní lektorka Jana Janová představila výukový program speciálně připravený pro mateřinky. Organizátorky semináře Jana Čížková a Marie Rajnošková ale nenechaly účastnice vydechnout ani poté.

Umění spolupracovat si učitelky mohly vyzkoušet v barevně strategické hře. "I když byla barevná strategie hodně fyzicky náročná - hráčky devadesát minut běhaly ve vysokém tempu po okolí a plnily nejroztodivnější úkoly, paní učitelky nezapřely hravost a soutěživý duch je zcela pohltil," hodnotila úspěch programu Jana Čížková. Aby toho nebylo málo, večer si všichni společně uvařili večeři a na ohni připravili domácí sýr, který přes noc krásně uležel a ráno si na něm všichni pochutnaly při snídani v trávě. Čtvrtečním dopolednem provázel Aleš Máchal, který se účastnicím snažil z různých hledisek přiblížit, cože to ten environmentální svět vlastně je. Odpoledne a večer pak byly ve znamení výtvarných dílen a muzikoterapie v režii paní Lenky Hradecké z Brna. Pátek byl zasvěcen velmi žádanému tématu školních zahrad, o kterém si s účastnicemi přijela povídat specialistka v oboru Vlasta Hábová. Vzdělávácí akce se nesla v duchu pohodové atmosféry. "Přestože program byl nabitý a vyčerpávající, odjíždíme nadšené a plné inspirujících nápadů. Do začátku školního roku máme co vstřebávat," hodnotila seminář jedna z účastnic.

Díky podpoře z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky byl seminář pro účastnice zdarma

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů