Pátek, 29. března 2024

Arktida letos taje mimořádně rychle.

Zalednění Arktidy se blíží rekodnímu minimu. Rozlohla zamrzlého oceánu možná překoná rekord z roku 2007.

Arktida letos taje mimořádně rychle.

Letošní teplé léto v Arktidě se projevilo značným táním zdejšího mořského zalednění. V současné době se region nachází na konci období tání, minimální ledová pokrývka bude dosažena zřejmě za jeden až dva týdny. Stále není jisté, zda bude překonáno minimum z roku 2007. V této chvíli se totiž rozloha ledu nachází na stejné úrovni, jako touto dobou před čtyřmi lety.

Dosud nejmenší rozlohu od začátku pozorování měl dle National Snow and Ice data center (USA) led v Severním ledovém oceánu 16. září 2007, šlo o 4,13 mil. km čtverečních, k čemuž ještě nyní několiktisíc km chybí. Překonání rekordu tak bude otázkou příštích dní podle toho, jak se budou vyvíjet meteorologické podmínky kolem severního pólu. Podle University of Bremen však už rekord z roku 2007 překonán už byl, tato univerzita používá poněkud jinou metodiku výpočtu.

V Arktidě s počátkem září již poklesly teploty pod nulu a led už netaje díky vzduch, nýbrž ho rozpouští stále ještě teplá voda oceánu. Na rozlohu ledu má vliv kromě teploty i vítr - ten může led seskupovat dohromady, nebo naopak rozfoukávat a tím zvětšovat jeho rozlohu. Měření ukázala, že současný objem ledu, tedy údaj zahrnující kromě rozlohy i jeho tloušťku, už je nyní výrazně menší než v roce 2007. .

ZDROJ: www. meteocentrum.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů