Pátek, 19. dubna 2024

JESKYNĚ MORAVSKÉHO KRASU PŘILÁKALY NÁVŠTĚVNÍKY VŠECH GENERACÍ

JESKYNĚ MORAVSKÉHO KRASU PŘILÁKALY NÁVŠTĚVNÍKY VŠECH GENERACÍ

V sobotu 15. října 2011 se více než padesát milovníků jeskyní všech generací od předškolních dětí až po seniory vydalo s Chaloupkami do Moravského krasu.

Mnozí z nich si už v pátek přišli poslechnout přednášku Vlastislava Káni o nelehké práci speleologů, která mnohdy kromě zážitků spojených s pozorováním netopýrů, krápníkové výzdoby jeskyní a objevováním nových podzemních prostor přináší také lezení ve vysokých komínech, plazení v úzkých plazivkách a brodění v tunách bahna a kalné vody. V Moravském krasu je na ploše 120 km2 tisíc jeskyní, ty nejmladší z nich jsou staré asi 10 000 let. Členové sobotní výpravy měli možnost opět v doprovodu pana Káni navštívit jeskyni Hladomorna a Holštejnskou jeskyni s nádhernou krápníkovou výzdobou. Nejzdatnější prověřili své fyzické a psychické síly při prolézání úzkými plazivkami a komíny v Býčí skále, méně zdatní navštívit Barovou jeskyni a ostatní jeskyně Výpustek a Jáchymka, případně muzeum těžby a tavby železa v huti Františka u Adamova. Všichni členové exkurze se pak společně sešli v Býčí skále na komentované prohlídce, při které mohli vidět nejstarší jeskynní kresbu z doby prvních zemědělců, první zimující netopýry nebo stromatolit - důkaz o existenci prvních fotosyntetizujících organismů z doby prekambria.

"Cesta do podzemí je už tradiční akcí pracoviště Chaloupek ve Velkém Meziříčí," konstatuje vedoucí akce Marie Zichová a dodává: "Na příští rok plánujeme exkurzi do jižní části krasu."


Více informací poskytne:
Marie Zichová, marie.zichova@chaloupky.cz, 731 440 924

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů