Pátek, 29. března 2024

Výtopna v Praze 11 by se mohla změnit v ekologické centrum

Výtopna v Praze 11 by se mohla změnit v ekologické centrum

Nevzhledná betonová výtopna u Milíčovského lesa v Praze 11 by se mohla v budoucnu změnit v centrum ekologické výchovy. Projekt počítá se stavbou nízkoenergetické budovy, kterou budou pokrývat dřevěné lamely. Záměr schválil magistrátní výbor pro životní prostředí, nyní půjde k posouzení do rady hlavního města. Stavba za 53 milionů korun už získala stavební povolení.

Městská část Praha 11, která s nápadem přišla, je ochotna poskytnout výtopnu. Další náklady a provoz centra by podle místostarostky Evy Štampachové měl hradit magistrát, který by se zároveň stal majitelem nově vzniklého objektu. "Projekt totiž by neměl být jen pro Prahu 11, ale pro celou jižní část Prahy," argumentuje Štampachová. Část nákladů by podle ní pokryly dotace z evropských fondů. "V Praze by v budoucnu mohla vzniknout celá soustava center, která by pokryla ekologickou výchovu v celém hlavním městě," doplnila.

Ekologické budova bude stát na základech výtopny v blízkosti základní školy. Projekt zahrnuje administrativní a výukové prostory, multifunkční sál i byt pro správce. "Stane se vstupní branou do Milíčovského lesa, vychází tedy z přírodních materiálů," řekl projektant David Tunkl. Třeba na izolaci použijí stavebníci ovčí vlnu a konopí. Vytápění zajistí kotel na pelety. Ohřev vody zase solární panely. V okolí by podle autorů studie vznikla zelená plocha s dětským hřištěm, místem pro grilování nebo voliérou pro handicapované ptactvo.

Záměr změnit výtopnu na centrum ekologické výchovy odsouhlasil tento týden i výbor pro životní prostředí. "Je to ekologická stavba jako řemen. Moc se nám líbí," řekla na jednání výboru předsedkyně Andrea Vlásenková.

Jana Hrubá

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů