Pátek, 29. března 2024

HMYZÍ SVĚT POZNÁVALY UČITELKY V JIHLAVĚ

HMYZÍ SVĚT POZNÁVALY UČITELKY V JIHLAVĚ

Jihlava - Dvaadvacet učitelek přijelo v pondělí 12. 12. z celého kraje do MŠ Mozaika v Jihlavě, aby si vyzkoušely námětové hry z říše hmyzu a také za objevováním nových výtvarných technik i písní spojených s breberkami, jak nazývaly nepopulární tvory lektorky z ekologického střediska Sluňákov.

"Mohly jsme se samy na vlastní kůži přesvědčit, že hmyzí říše je fascinující a zázračná," komentovala své zážitky Pavla Lysáková z pořádající organizace Chaloupky o.p.s.

Celý den probíhal opravdu velmi dynamicky, v neustálé aktivitě, tempu a nadšení. Paní učitelky shlédly film a "ulovily" v lese mnoho hmyzu i jeho vajíček a larev. Nakoukly do světa mravenců, berušky, hlemýždě, vážky, stonožky, světlušky a včely a docela si je všechny oblíbily. Na čas se jimi i staly: zahrály si hmyzí pexeso, na mraveniště, na nejrychlejšího šneka, ochutnávaly nektary. Vyslechly a převyprávěly pohádku o kompostu. Sledovaly přeměnu od vajíčka po motýla a hledaly v různých jejích fázích přeměny paralely s životem člověka.

Seznámily se s použitím různých výtvarných technik a pomůcek, aby si mohly s dětmi vytvořit třeba krásné motýlí vitráže nebo lesknoucí se jezero a rozkvetlou louku. Také se modelovalo z připravené hmoty, těsta, a recept na něj si včetně jiných krásných didaktických pomůcek a brožurek mohly paní učitelky odnést s sebou.

"Tolik nových a objevných nápadů o neviditelném světě kolem nás si přivezeme a budeme moct zprostředkovat našim milým dětem," s tímto komentářem ukončily velice příjemný a obohacující den účastnice semináře a těší se na další akce pořádané organizací Chaloupky.

Chaloupky o.p.s. již druhým rokem realizuje projekt Mrkvička, díky kterému nabízí zdarma vzdělávání učitelkám mateřských škol. Tyto aktivity jsou finančně podpořeny z ESF a státního rozpočtu ČR v rámci OPVK.

Více informací poskytne:
Pavla Lysáková, pavla.lysakova@chaloupky.cz, 566 522 831

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů