Sobota, 20. dubna 2024

U Trstěnic nahradila vojenské cvičiště naučná stezka

U Trstěnic nahradila vojenské cvičiště naučná stezka

V místech bývalého vojenského cvičiště u Trstěnic na Chebsku vznikla naučná stezka Cech svatého Víta. Vybudování trasy dlouhé 1,5 kilometru stálo kolem 3,5 milionu korun. O její vytvoření se kromě obce, mariánskolázeňské radnice a Agentury ochrany přírody a krajiny zasloužili i členové Základní organizace Českého svazu ochránců přírody Berkut. Stezka prochází jednou z nejcennějších přírodních lokalit Mariánskolázeňska. ČTK to sdělil Jiří Šindelář z Berkutu.

Prostory cvičiště získaly od armády obce, území leželo ladem a mimo zájem veřejnosti. Vyskytuje se na něm přitom jeden z nejvzácnějších evropských motýlů - hnědásek chrastavcový. Útočiště zde našlo sedm druhů obojživelníků. Mezi ně patří čolci, skokani či ropuchy. Na jaře tu kvetou vzácné orchideje vemeník dvoulistý a prstnatec májový. "Narušováním terénu těžkou vojenskou technikou tady pro obojživelníky vznikly ideální podmínky. Teď musíme působení těžké techniky napodobovat," uvedl Šindelář.

Protože je území mokřadem, vede stezka po dřevěném chodníku. Osazena je devíti tabulemi, z nichž se návštěvníci dozvědí o ohrožených, ale i běžnějších druzích rostlin a živočichů, zajímavých typech přírodních stanovišť a jejich ochraně. "Na okruhu jsou tři místa, kde si mohou lidé odpočinout pod altány. Nechybí vyhlídka na rybník. Díky stezce se lidé dostanou cenných míst, která nebylo dosud možné bezpečně navštívit," poznamenal Jan Nehoda ze společnosti NET4GAS, která se na vzniku stezky podílela.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů