Pátek, 29. března 2024

Školáci (se) učí o klimatu

Školáci (se) učí o klimatu

Již dva měsíce probíhá ve 20 školách Zlínského kraje soutěž "Zlínská CO2 liga", kterou organizuje Centrum Veronica Hostětín.

Při soutěži si žáci uvědomí, že všechno souvisí se vším a že i oni osobně mohou přispět k ochraně klimatu. Dozví se, jak souvisí jejich cesta do školy s táním ledovců v Antarktidě, nekvalitní okna ve škole či doma se záplavami v Bangladéši či jak souvisí přehrávání jejich oblíbeného CD s rozšiřováním světových pouští. A samozřejmě se dozví také to, co s tím mohou dělat.

Soutěžící se nejprve sami dozví potřebné informace a potom o těchto tématech učí své spolužáky, žáky jiných škol i veřejnost.

Soutěž zprostředkovává žákům, studentům i veřejnosti informace o globální změně klimatu v souvislosti se spotřebou energie a produkcí CO2 a o vlivu jedince na tuto situaci. Cílem je uvědomění si globálních souvislostí a hledání cest, jak může změna v chování jedince přispět celému lidstvu.


"Chceme žákům ukázat, že k ochraně klimatu může přispět každý a není to tak těžké", říká organizátorka soutěže, Hana Machů.

Soutěž má 4 kola a vrcholí 31. března 2012, účastí v mezinárodní kampani Hodina Země. V prvním kole žáci pracovali s dotazníky ekologicky šetrného chování, připravovali klimatickou nástěnku a informační akci pro své spolužáky. Ve druhém kole je čeká průzkum školy, zjišťování možností úspory energie při osvětlení a sledování spotřeby tepla. Třetí a čtvrté kolo budou věnovány přípravě na zmiňovanou kampaň.

Záštitu nad akcí převzala Energetická agentura Zlínského kraje a probíhá za spolupráce s Krajským úřadem Zlínského kraje. Organizování soutěže je finančně podpořeno z prostředků Státního fondu životního prostředí a Ministerstva životního prostředí České republiky.

Kontakt na pořadatele:
Ekologický institut Veronica - Centrum Veronica Hostětín
Hostětín 86, 687 71 pošta Bojkovice
Tel. 572 630 670, hostetin@veronica.cz, www.hostetin.veronica.cz
Kontaktní osoby: Hana Machů
Další informace: www.hostetin.veronica.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů