Pátek, 29. března 2024

Bez vody, nelze žít..

Bez vody, nelze žít..

Bez vody nelze žít, vůbec žádný život by bez ní na naší planetě nebyl možný. Voda je doslova a do písmene základem života.

Voda je vlastně chemická sloučenina vodíku a kyslíku. V přírodě se vyskytuje ve třech skupenstvích - kapalném (tomu říkáme běžně voda), plynném (vodní pára) a pevném (to je sníh, kroupy a led). Na naší planetě je jí opravdu hodně. Proto je také při pohledu z vesmíru Země planetou modrou.

Voda se na Zemi pohybuje v tzv. koloběhu vody. Jakmile dopadnou z mraků na povrch Země srážky (déšť nebo sníh), mohou putovat třemi cestami:
* zpravidla víc než 50 % (někdy i 100 %) se znovu vypaří
* méně než 30 %, většinou 10 % - 20 %, steče do potoků, řek a nakonec do moře
* 10 % a méně (ale také nic) se může vsáknout.

Největší část vody na planetě je slaná voda v mořích a oceánech. Ta tvoří 97 % veškeré vody na Zemi a dokonce 70 % celého povrchu planety. Pouze zbylá tři procenta vody na Zemi tvoří voda sladká. Většina z ní (přesně 69 %) je navíc uchovávána v ledovcích - na horách a také kolem severního a jižního zemského pólu, tedy v Arktidě a Antarktidě.

To je dost jasný důvod, proč musíme vodou šetřit a chránit ji před znečištěním. Vždyť k pitné vodě nemá přístup každý pátý člověk na naší planetě. A s klimatickými změnami se může stát, že podobný problém přijde i k nám, do střední Evropy.

Dodržujte proto alespoň několik jednoduchých zásad:

* Před koupáním ve vaně dejte přednost sprchování. Ostatně - je to i mnohem víc osvěžující a zdravější.
* Nádobí nemyjte pod tekoucí vodou. Pokud máte doma myčku nádobí, zapněte ji tehdy, až když je opravdu plná.
* Na záchodě si nainstalujte spořič vody nebo kupte nádržku, která ho už má zabudovaný. Není potřeba splachovat vždy plnou nádržkou!
* Používejte co nejméně chemie. Na mytí nádobí stačí často houbička namísto jaru. K čištění skvrn pomůže i obyčejný ocet nebo citrónová šťáva. Ocet funguje v pračce podobně jako chemická aviváž. A nepřehánějte to s léky - jejich zbytky, které vyloučíte s močí, nezachytí ani čistírna odpadních vod.
* Prací prášky, prášek do myčky i mycí prostředky kupujte výhradně s ekoznačkou.
* Nepoužívejte drtič kuchyňského odpadu, který zbytky pošle do kanalizace - čistírna odpadních vod s tím má pak veliké problémy. Kromě toho se zvyšuje riziko množení škodlivých hlodavců v kanalizaci.

Nejvíce vody ale nespotřebujeme v domácnosti při vaření, sprchování nebo čištění zubů, ale tím, co vyrábíme, pěstujeme a spotřebováváme. Například ke vzniku sklenice mléka je zapotřebí 200 litrů vody, oproti tomu, abyste si mohli dát šálek čaje, "postačí" 35 litrů vody. Jeden krajíc chleba stojí Zemi 40 litrů vody, je-li se sýrem, pak ale potřeba vody stoupne až na 90 litrů. Jedna brambora spotřebuje na svůj vznik 25 litrů, jedno vejce ale až 135 litrů. Za sklenicí pomerančového džusu se skrývá 170 spotřebovaných litrů vody, za sáčkem chipsů 190 litrů. Hamburger je obrovský žrout - na jeho vznik je třeba 2 400 litrů vody, na bavlněné tričko až 4 000 litrů a na kožené boty neuvěřitelných 8 000 litrů. Co s tím? Neplýtvejte. Kupujte jen to, co potřebujete!

ZDROJ: MŽP ČR

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů