Čtvrtek, 28. března 2024

Azbest ve školách: Nebezpečí vzniká neodbornými zásahy

Velký zájem veřejnosti a médií vzbudily případy zamoření některých českých škol azbestem. Co zamoření způsobuje, kde všude hrozí nebezpečí, jak probíhají sanační práce?

Azbest ve školách: Nebezpečí vzniká neodbornými zásahy

Podle informací z Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy by se problém mohl týkat asi 291 škol. O problematice jsme si povídali s Rudolfem Jaszayem, garantem pro sanační práce s azbestem ze společnosti SITA CZ.

OTÁZKA: Kde jste se už s azbestovými zátěžemi setkali?

Vloni v listopadu jsme ukončili projekt sanace základní školy Na Šutce, která byla první z řady škol, kde se problém objevil. Poté se jednalo o rozlohou mnohem větší ZŠ Hovorčovická, obě jsou v Praze 8. Následovaly další - např. z médií známé budějovické školy Máj I, Máj II, v dalších probíhají měření zdravotními ústavy.

Jedná se o celorepublikový problém. Zejména v 80. letech byl stavební materiál obsahující azbest oblíbený díky dobrým tepelným vlastnostem a stavělo se z něj vše od škol přes nemocnice po administrativní budovy i rodinné domy. Tehdy se bohužel nevědělo o karcinogenních vlastnostech azbestu.

Samotné azbestové desky, z nichž se stavělo, však nejsou v klidovém stavu nebezpečné. Hrozbou se stávají v okamžiku, kdy dochází k jejich neodborné demontáži, řezání, lámání apod. Tehdy se azbestová vlákna nekontrolovaně uvolňují do ovzduší.

OTÁZKA: Co byste poradil školám, které se chystají např. na rekonstrukci či zateplení?

Trvejte na dodržení postupu pro manipulaci s azbestovými materiály. Specializované sanační firmy a kvalitní stavební firmy takovou bezpečnou rekonstrukci zajistí.

OTÁZKA: Jak takový správný postup práce s azbestovým materiálem vypadá?

Například při výměně oken se zakryje v kontrolovaném uzavřeném pásmu celý pracovní prostor a vytvoří se podtlakový režim, aby se prach nevířil a nešířil do prostoru a nezamořil celý objekt. K tomu je třeba kromě vyspělé technologie nasadit velký počet pracovníků, protože školy chtějí co nejrychleji obnovit výuku.

OTÁZKA: Co následuje v situaci, kdy dojde k zamoření budovy?

Proces sanace má několik stupňů, kdy základem je výměna a filtrace vzduchu. Veškerý inventář a věci, např. včetně aktovek, pomůcek či hraček, zůstávají v budově a musí být zbaveny azbestových vláken.

Naši pracovníci několikrát denně převlékají ochranné obleky, procházejí dekontaminačními propustmi, pracuje se v mírném podtlaku. To vše, aby se azbestová vlákna nešířila do prostoru. Průběžně provádíme kontrolní měření. Až po mnohadenní práci s pomůckami od vysoké filtrační technologie po speciální vysavače a stěrky jsou hodnoty azbestu uspokojivé.


Kolik škol ohrožuje azbest?

V průběhu šetření České školní inspekce odpovědělo celkem 291 subjektů, že na stavbu budovy školy byly použity jako stavební materiál tzv. boletické panely. Ty obsahují azbest. Zde jsou počty škol v jednotlivých krajích: Praha (35), Středočeský (27), Jihočeský (18), Plzeňský (11), Karlovarský (5), Ústecký (56), Liberecký (12), Královéhradecký (28), Pardubický (7), Vysočina (11), Jihomoravský (12), Olomoucký (24), Zlínský (17), Moravskoslezský (28).

Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů