Pátek, 29. března 2024

Naomak v Brně: spolupráce s obcí zlepšuje studijní výsledky žáků

Naomak v Brně: spolupráce s obcí zlepšuje studijní výsledky žáků

Učitelé z celé České republiky se v pondělí 2. dubna sešli v Brně na konferenci Naomak. Chtěli se poučit a navzájem inspirovat, jak učit pro život, propojit vzdělávání žáků s rozvojem obce a naučit je spolupracovat s místními občany, spolky i zastupiteli. Hlavním hostem konference byla Delia Clark z USA, autorka nové vzdělávací metody "místně ukotveného učení". Cílem této metody je co nejvíce propojit vzdělávání s praktickým řešením problémů v obci, kde se škola nachází. Součástí konference bylo také vyhlášení nejlepšího českého projektu založeném právě na místně ukotveném učení. Vyhrála škola z České Třebové s velmi příznačným názvem: ZŠ Praktická.
"V podstatě jde v místně ukotveném učení o to, že se děti zabývají skutečným světem, dělají, co je baví a co je důležité pro jejich blízké," uvedla Delia Clark, lektorka a ředitelka Centra pro místně zakotvené učení ve Vermontu (USA). Děti se neučí jen ve třídě, ale poznávají místní přírodní, kulturní i historické bohatství přímo v terénu, jsou vedeny ke spolupráci s komunitou v obci a přemýšlejí, co by se v jejich obci dalo zlepšit.
"V USA máme s místně ukotveným učením dlouhodobou zkušenost a víme, že funguje. Vidíme to na rozzářených dětských očích, ale k dispozici máme také data," prozrazuje Delia Clark: "Dlouhodobě jsme se zaměřovali na hodnocení výsledků metody mezi žáky, učiteli i obyvateli skrze nezávislé hodnotitele. Prokazatelně tato metoda propojuje školu a obec, pomáhá žákům v učení, vede je k aktivnímu přístupu ke svému okolí, k lepšímu mění charakter školy a povzbuzuje i učitele".
Českou podobu této vzdělávací metody tvoří program Škola pro udržitelný život, který již několik let vyhlašují pro celou ČR Nadace Partnerství a Středisko ekologické výchovy SEVER. O své zkušenosti se tak na konferenci podělí také učitelé, kterým se díky tomuto programu podařilo vést a dokončit místní projekty v českých školách: "Škola pro udržitelný život nás naučila, jakým způsobem myslet a kam směřovat. Vyprovokovala nás k větší spolupráci s rodiči, místními firmami, romskou komunitou i obyvateli," řekla na konferenci Lenka Burešová ze ZŠ Čeperka na Pardubicku.
V panelové diskuzi reagovali její účastníci například na otázku důležitosti podpory vedení školy a financí: "Podpora ředitele školy je velmi důležitá, stejně jako dobré vztahy se starostou," potvrdila Lenka Burešová, která post ředitele v ZŠ Čeperka sama zastává. "Tam, kde podmínky nejsou ideální, je základem nebýt sám, ale vytvořit si kolem sebe tým lidí," povzbudil ale zároveň Jiří Kulich ze Střediska ekologické výchovy Sever. "Bylo by omylem si myslet, že v Americe to funguje, protože jejich školy jsou bohatší. Školy tam jsou naopak poměrně chudé. A paradoxně právě to vztahy s obcemi podporuje - společně přemýšlejí, jak si navzájem pomoci. Škola se tak mnohde stává technickým a společenským centrem také z ekonomických důvodů," upozornila jedna z panelistů Blažena Hušková, která se metodou zabývala přímo v Americe.
"Metoda místně ukotveného učení vyžaduje práci navíc, ale nemusí stát více peněz než běžné vyučování. A opravdu dobří učitelé stejně práci navíc dělají," uzavřela Delia Clark.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů