Čtvrtek, 25. dubna 2024

DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ V KRUPSKÉ ŠKOLE

DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ V KRUPSKÉ ŠKOLE

V úterý 5. 6. 2012 se konal Den otevřených dveří v novém ekologickém středisku v Horní Krupé. Při příležitosti zařazení střediska v Horní Krupé jako pracoviště školského zařízení Chaloupky o.p.s. a ukončení projektu OP VK "Semínka environmentálního vzdělávání pro Vysočinu" se sešli zástupci škol, ředitelé, učitelé a metodici environmentální výchovy. Účastnil se též vedoucí odboru školství, rozvoje a památkové péče z MÚ Chotěboř Ing. Jiří Imramovský a další hosté.

V 10 hodin všechny přítomné přivítala vedoucí pracoviště Mgr. Iva Kopecká. O historii bývalé evangelické školy a jejím postupném přerodu v Krupskou školu, tedy ekologické a komunitní centrum, pohovořil evangelický farář v Horní Krupé Mgr. David Šorm. Ředitel Chaloupek o.p.s. RNDr. Jozef Zetěk seznámil přítomné se školským zařízením zaměřeným na environmentální vzdělávání a s jeho více než 20 - ti letou tradicí na Vysočině. Programový vedoucí Ing. Martin Kříž se zabýval širokou nabídkou environmentálního vzdělávání připravovaného pro školy a následně Iva Kopecká seznámila přítomné s nabídkou ekologických výukových programů v Horní Krupé. Po prohlídce areálu Krupské školy byl čas na neformální diskuzi. Řešily se témata týkající se environmentální výchovy ve školách, titulu Ekoškola, který mimo jiné letos získává ZŠ Maleč, budování školních přírodních zahrad, přírodních učeben a další. Na odpolední blok byla připravena malá ochutnávka ekologických programů. "Chtěli jsme učitele naladit na programy, které si se žáky budou moci vyzkoušet," vysvětluje Iva Kopecká. "Učitelé se mohli podívat na svět okem hmyzu, určovali malé breberky nalovené v potoce, zkoušeli si hmatové pytlíčky a podobně. Jen na poznávací stezku Za humny jsme se nemohli vydat díky vydatnému dešti," dodává Kopecká.

Pracoviště v Horní Krupé vzniká postupně od roku 2009. Následující rok byly připraveny první ekologické programy pro školy. V současné době je v nabídce 15 výukových programů. Vytváření programů, jejich ověřování a příprava školního vzdělávacího programu pracoviště bylo podpořeno Evropskou unií z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Díky této podpoře se děti škol z kraje Vysočina účastnily ověřování programů zdarma. Výukové programy v Horní Krupé navštívilo doposud více než 1500 žáků.


Mgr. Iva Kopecká, tel: 734 416 343, email: iva.kopecka@chaloupky.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů