Pátek, 29. března 2024

Sbírky a hmotná dokumentace České geologické služby

Sbírky a hmotná dokumentace České geologické služby

Sbírky a hmotná dokumentace

Sbírky a hmotná dokumentace uložená ve skladech a depozitářích České geologické služby nabízí ke studiu unikátní geologický materiál, který byl získán pracovníky České geologické služby či byl převzat z průzkumů prováděných jinými organizacemi. Svým rozsahem se řadí tyto fondy k nejrozsáhlejším v České republice a svou hodnotou ke světově významným. V roce 2012 došlo v důsledku spojení České geologické služby a ČGS-Geofondu k výraznému zvětšení celkového objemu spravovaných fondů.

Webové aplikace sbírek a hmotné dokumentace

Informace o geologickém materiálu uchovávaném ve sbírkách i skladech hmotné dokumentace České geologické služby jsou on-line dostupné formou databázových aplikací a Virtuálního muzea na stránce s přehledem aplikací.

NNabídka služeb

Rozsáhlé fondy hmotného geologického dokumentačního a sbírkového materiálu jsou po dohodě s odbornými pracovníky zpřístupněny ke studiu v externích skladech. Kromě toho nabízí Česká geologická služba veřejnosti volně přístupnou geologickou expozici v přízemí hlavní budovy v Praze na Klárově.

Podrobné informace o sbírkách ve správě útvaru Informatiky jsou uvedeny na stránce Sbírky.

Podrobné informace o hmotné dokumentaci ve správě útvaru Geofond a o způsobu předávání významné hmotné dokumentace k trvalému uchování jsou uvedeny na stránce Hmotná dokumentace Geofond.

Sbírky

Ve sbírkách ČGS je uložen významný paleontologický, mineralogický a petrologický materiál. Po předchozí domluvě je možno prezenčně studovat uložený materiál. Uložený materiál je možné si vypůjčit, podmínky výpůjčky jsou ve výpůjčním řádu. U paleontologických a mineralogických kolekcí podléhá režim zpřísněným podmínkám danými právními předpisy (zákon 122/2000 Sb. a následná ustanovení).

Hmotná dokumentace

Hmotná dokumentace, odebraná z vrtů v rámci celé ČR, je pro odbornou veřejnost zpřístupňována ve skladech hmotné dokumentace Kamenná, Chotěboř a Jílové (ve správě útvaru Geofond) a Lužná (ve správě útvaru Informatiky). Po předchozí domluvě - telefonicky či e-mailem, min. 7 až 10 dnů předem - je možno uvedené sklady navštívit a prezenčně studovat uložený materiál. Podrobnosti a podmínky studia jsou uvedeny ve Výpůjčním a Badatelském řádu. Záznamy o uložených vrtných jádrech a vzorcích ze skladu Kamenná a Chotěboř je možno vyhledat v aplikaci Hmotná dokumentace, ze skladu Lužná v aplikaci Vrty . V těchto databázích je též uvedena lokalizace vrtu.

PPracoviště sbírek a sklady hmotné dokumentace

  • Praha-Klárov - největší škála spravovaného materiálu: paleontologické kolekce, geologicko-mineralogické kolekce, správa depozitářů v Lužné (informace: Petr Budil)
  • Lužná - uložena kolekce výbrusů, část geologicko-mineralogických kolekcí, hmotná dokumentace, vrtná dokumentace, lokalitní paleontologické sběry a zahraniční materiál (informace: Petr Budil)
  • Brno - převážně výbrusový materiál a hmotná a vrtná dokumentace, mikropaleontologické kolekce (informace: Miroslav Bubík)
  • Jeseník - hmotná a vrtná dokumentace z širší oblasti Jeseníků
  • Kamenná u Příbrami - hmotná dokumentace - vrtná jádra, ve správě útvaru Geofond (informace: Alan Donát)
  • Chotěboř - hmotná dokumentace - vrtná jádra, ve správě útvaru Geofond (informace: Alan Donát)
  • Stratov - šlichové vzorky a výbusy, ve správě útvaru Geofond (informace: Alan Donát)
  • Jílové u Prahy - primární hmotná a geologická dokumentace ložisek zlata z Českého masívu - vrtná jádra, vzorky a výbrusy, ve správě útvaru Geofond (informace: Alan Donát)

Více na: www.geology.cz

ZDROJ:ČGS

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů