Sobota, 20. dubna 2024

JAK SE STAVÍ LOGOPEDICKÁ ZAHRADA

JAK SE STAVÍ LOGOPEDICKÁ ZAHRADA

Praha - Uprostřed panelového sídliště v Praze-Bohnicích roste od začátku července první logopedická zahrada v České republice. S proměnou zahrady, která se realizuje díky podpoře Nadace Proměny, pomáhají také studenti zahradní a krajinářské architektury.

Ani během prázdnin neutichá ruch na zahradě u internátu Speciální církevní školy Don Bosco. Místo dětí teď jejímu prostoru vládnou stavební stroje a zahradnické nářadí. Cílem projektu, který se začal připravovat již v loňském roce, je vytvořit škole příjemné a funkční zázemí. Nová zahrada bude odpovídat speciálnímu zaměření školy Don Bosco. Ta se zaměřuje na výchovu a vzdělávání dětí ve věku 3 až 15 let s poruchami řeči, opožděným vývojem řeči, poruchami učení, poruchami pozornosti a autismem. Proměna zahrady je pilotním projektem programu Zahrada hrou, jehož prostřednictvím Nadace Proměny podporuje rozvoj školních zahrad.

Prostor zahrady od července prošel základními terénními úpravami, přibyly nové zpevněné plochy, pracuje se na obnově dvou teras u budovy a postupně přibývají také originální herní prvky z dílny výtvarné skupiny Strašné dítě. Ty kombinují klasickou dětskou hru se speciálními cvičeními a rehabilitacemi. Napomohou tak pedagogům a přispějí k rozvoji nových hravých metod logopedické výuky.

V polovině srpna se do proměny Zahrady Don Bosco zapojila také skupina studentů zahradní a krajinářské architektury z brněnské Mendelovy univerzity. Studenti v roce 2010 založili neziskovou organizaci SARAHS, jejímž prostřednictvím spojují rozvoj svých praktických zkušeností s přibližováním zahradní a krajinářské architektury laické veřejnosti. Jeden ze studentů komentuje zapojení do projektu Zahrada Don Bosco: "Už dříve jsme si potvrdili, že naše spolupráce na realizaci konkrétních projektů dokáže být přínosná, efektivní a s hmatatelnými výstupy. Také tento projekt má vysoký potenciál přispět k rozšíření našich praktických zkušeností." Jeho kolegyně oceňuje hlavně možnost přímého kontaktu a komunikace s klienty: dospělými i dětskými.

Studenti se do zahrady vrátí ještě v září, kdy se budou společně s dětmi z Don Bosca věnovat výsadbě užitkového záhonu a malování betonového chodníku a paravánu u jedné z teras.
Dokončení proměny Zahrady Don Bosco se předpokládá v říjnu.

Více o projektu:
www.nadace-promeny.cz

Zahrada Don Bosco na YouTube:
http://www.youtube.com/playlist?list=PL9A0CE70EB3CB4380&feature=plcp

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů