Pátek, 29. března 2024

Ministerstvo životního prostředí podpořilo přírodní učebny 19 miliony korun

Ministerstvo životního prostředí podpořilo přírodní učebny 19 miliony korun

Ministerstvo životního prostředí z 319 žádostí o grant na vytvoření nebo rozšíření přírodních učeben podpořilo 278 projektů za téměř 19 milionů korun.

"Vztah k přírodě si žáci a studenti nevytvoří v uzavřené místnosti. Jsem rád, že zájem ze stran škol byl tak velký. Školy mají díky grantu možnost proměnit venkovní prostory v otevřené třídy, kde si žáci teoretické znalosti z hodin přírodopisu ověří přímo v praxi. Velkým pozitivem je, že do realizace projektů se přímo aktivně zapojí sami studenti. Navíc řada projektů počítá s tím, že do arboret bude mít přístup i veřejnost," říká ministr životního prostředí Tomáš Chalupa.

Projekty zaměřené na vytvoření malých školních arboret a přírodních učeben mohly základní školy podávat od 15. dubna do 15. června 2012. Maximální výše grantu na jeden projekt byla 70 000 korun. Každý projekt byl hodnocen dvěma odborníky a posouzen pětičlennou komisí.

V rámci prvního cyklu komise hodnotila 259 projektů. Celkově doporučila k podpoře 188 projektů za 12 713 451 korun. Ve druhém cyklu hodnocení komise doporučila k podpoře 90 projektů za 6 062 411 korun.

Školy se ve svých projektech zaměřovaly nejen na samotné vybudování arboreta nebo přírodní učebny, ale detailně také popisovaly, jaké konkrétní výukové aktivity pro děti plánují. Některé projekty např. oživují prvky z oblasti meteorologie, kdy děti budou sledovat údaje na barometrech a větrných ukazatelích. Součástí projektů jsou i hmyzí hotely, bylinkové spirály, hmatové stezky, broukoviště, úkryty nebo pítka pro drobné živočichy. Po ukončení projektů si třídy povedou deníky, do kterých budou pravidelně zapisovat údaje o růstu rostlin a zajímavosti ze života hmyzu nebo drobných živočichů.

Pro velký zájem ze strany škol vyhlásilo Ministerstvo životního prostředí v rámci Revolvingového fondu ještě další, 11. výzvu na poskytnutí grantu na vytvoření nebo rozšíření přírodních učeben. Do 15. srpna, kdy byl příjem žádostí uzavřen, se do výzvy přihlásilo 8 projektů za 528 735 korun. Hodnotící komise je všechny doporučila k podpoře, nyní budou připraveny k podpisu ministra.

V příloze naleznete přehled všech podpořených projektů včetně konkrétních finančních prostředků.


Podpořené projekty (PDF, 85 kB )

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů