Pátek, 29. března 2024

Osvěta podle ODS: manipulace středoškoláků nepřesnými informacemi

Osvěta podle ODS: manipulace středoškoláků nepřesnými informacemi

PLZEŇ -Velmi nepřesné, až manipulující informace coby "odborný" materiál pro eseje studentů a studentek rozeslali Mladí konzervativci, mládežnická organizace ODS, plzeňským středním školám. Na tento fakt poukázala nevládní organizace Arnika. Podklady s názvem "Otázka stavby nové spalovny odpadu v Chotíkově" obsahují velmi vážnéodborné nedostatky. To vše za peníze Ministerstva životního prostředí. Příští pondělí proběhne v aule Vyšší odborné školy a SPŠE Plzeň panelová diskuze,na níž se bude o plánované výstavbě, esejích i tendenčních materiálech mluvit. Vyvracet omyly o spalovnách a emisích toxických látek, které produkují, pojede vyvracet Jan Nezhybaz Arniky.

"Tak silně manipulativní použití dat, jaké předvedli Mladí konzervativci, není možné označit za osvětu, ani kdybychom obě oči nejen přimhouřili, ale i úplně zavřeli," pozastavuje se nad podklady Jan Nezhyba, který se v Arnice zabývá mimo jiné Integrovaným registrem znečišťování."Když argumentují příkladem liberecké spalovny, podhodnocují celkové emise extrémně nebezpečných dioxinů hned tisícinásobně. Operují jen s emisemi do ovzduší, ale nijak neřeší dioxiny, které se prostřednictvím odpadů ze spalovny mohou dostat do potravního řetězce. A podobných kiksů je v materiálech více," doplňuje Nezhyba.

Panelová diskuze na téma "Stavba nové spalovny v Chotíkově" se uskuteční v pondělí 26. listopadu 2012 od 9.00 hod. do 11.00 hod. v aule VOŠ a SPŠE Plzeň, Koterovská 85, Plzeň (mapa).

Nevládní organizace připomínají, že ve stejné době, kdy probíhá "vzdělávací projekt"Mladých konzervativců, připravují ministerstva životního prostředí i průmyslu a obchodu změny zákonů státních koncepcí, které mají umožnit masivní výstavbu spaloven v Česku. Zatímco dnes předpisy upřednostňují spíše recyklaci, politikové ODS vycházejí vstříc spalovnářské lobby. Lidé s výstavbou spaloven nedaleko svých domovů výrazně nesouhlasí. Nyní přichází pokus ovlivnit veřejné mínění zkreslenými informacemi.

"Prezentovat neodborné názory, které jdou na ruku lobistům, developerům a konkrétním finančním skupinám na papíře s logy Ministerstva životního prostředí je silná káva. Ještě smutnější ale je, že ministrem Chalupou podpořená mládežnická organizace ODS tuto kávu servíruje na středních školách, kde mají studenti jen omezené možnosti rozpoznat, že jim neříkají pravdu," komentuje situaci zástupce Zeleného kruhu Jan Skalík.

Asociace nevládních organizací Zelený kruh již v květnu 2012 upozornila na to, že podpora projektu Mladých konzervativců je bezprecedentním financováním stranické organizace ze strany státu. Nyní tento krok přináší první výsledky: ideologicky zaměřené texty a debaty, které mají záměrům za miliardy dopomoci k uskutečnění. Nemusíme tak přijít pouze o peníze ze svých daní nebo čisté životní prostředí. Především se opět rozvolňuje hranice mezi byznysem a politikou a otvírají se další cesty korupčnické manipulaci.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů