Čtvrtek, 28. března 2024

Dotace pro občany

Dotace pro občany

Je program podobný slovenskému šrotovnému. Nastartovali to na Apríla. Tedy 1.dubna.Ale není to apríl. Tvrdá realita. Dali tedy tvrdé podmínky. Občan musel, dát 20 000 Kč do projektů, aby mohl žádat dotaci na okna 60 000,- Kč, nebo 100 000 na zateplení fasády. Na což se jim každý vy... neboť za 15 000 Kč koupil polystyren na celý barák. A zateplil levně s místními zedníky. Protože pokud by chtěl firmu akreditovanou do programu zelená příšerám, pardon úsporám, tak ty si účtovaly i 2 600 Kč / m fasády. Do programu totiž bylo a je velmi obtížné se dostat. Mnohé firmy usilovaly celé měsíce o zařazení do vybrané sekty dodavatelů.

V současné době je v programu údajně 3 000 firem, dalších 8 000 firem se tam marně snaží dostat. Třeba včera nepřijali malou firmu, protože prý není plátcem DPH.

Pro obrovský nezájem o dotace , o 10 miliard Kč projevilo v srpnu, tedy po několika měsících fungování zázračného programu , zájem 24 slovy dvacet čtyři rodin, se podmínky změnily. Ty se ostatně mění pořád. Minulý pátek již po 3. Nově mohou žádosti zpracovávat architekti. Takový zahradní architekt stavbě domu, ani zateplování asi moc nerozumí, komu to

ale vadí ? Dále autorizovaní technici, ti taky dříve nemohli.

Je nutno zpracovat kilogramy papíru. A pak následují dů§sledné kontroly. Tak důsledné, že Vám třeba celou žádost vyhodí, pro něco, co vůbec není.

Třeba tam došel občan s kilogramy dokumentace. Oni hned našli v žádosti vchodové dveře - úsporné - doloženo certifikáty na webu. U firmy která patří k vybraným dodavatelům. Na internetu ovšem našli, že dveře nevyhovují, tak ho vyhodili i s žádostí a dokumentací.

Večer se pak zjistilo, že on žádné dveře vlastně měnit nechce, ale jen okna, což je v dokumentaci uvedeno na několika místech.

Tak tam půjde znova, počítám, že 2 - 3 x ho ještě pošlou něco doplnit.

A pak někdy, na dálném obzoru, možná dostane dotaci, neboť na dotaci, na rozdíl od tvrzení nedávných politiků, není právní nárok.

Zatímco loni bylo na dotace 100 milionů Kč, které se vyčerpaly, letos z 10 miliard určitě nevyčerpají ani 10 %. Tím jsem si jist. A nikomu to nevadí. Nikdo za to není odpovědný.

Smlouva o dotacích s Japonskem je tajná, nikdo neví, co v ní je, jen se proslýchá, že letošní nevyčerpání 10 miliard bude mít negativní dopad na čerpání celé částky. Do 3 let je totiž určeno k čerpání 25 miliard.

Co je zajímavé, 5 % je určeno na administrativu. Tedy 1,25 miliardy. Tyto peníze se daří čerpat, okresní místa příjmu dotací se zvětšily i 10 x. Peníze na zateplování vlastně podpoří růst úřednictva...

Hráč největší, nové české loterie - žadatel o dotaci.

dolezite.sk

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů