Pátek, 29. března 2024

Chyby úředníků stály Česko 127 milionů

Chyby úředníků stály Česko 127 milionů

HN přinášejí první analýzu, která měří, kolik stojí daňové poplatníky omyly magistrátů, ministerstev nebo krajů.

Chyby a nepřesnosti úředníků státní správy ukrojily z veřejných peněz za poslední tři roky nejméně 127 448 000 korun. Zjistila to analýza skupiny právníků z Ekologického právního servisu, kterou mají HN k dispozici. Analýza zahrnuje náklady na prohraná soudní řízení, která vedly veřejné instituce se správními soudy. Patří mezi ně například chybná územní rozhodnutí, špatně provedená výběrová řízení či ne-oprávněně vydaná povolení.

Zdaleka nejvíc zaplatilo na soudních poplatcích a náhradách škody ministerstvo financí. To za roky 2007 až 2009 zaplatilo úspěšným žalobcům přes 122 milionů korun.

Škoda, kterou lidem musely kvůli chybám úředníků zaplatit krajské úřady a magistráty některých velkých měst, činí skoro pět milionů. Samy úřady ale přiznávají, že poskytnuté informace nejsou úplné. Částky tudíž mohou být mnohem vyšší.

Jen v jediném případě se stalo, že by úřad označil konkrétního úředníka, který chybu zavinil - Pardubický kraj uložil jednomu ze svých úředníků náhradu škody 1000 korun. Jinak téměř vždy platí úřady soudní náklady a náhrady škod ze svých rozpočtů, tedy z veřejných peněz. ODS navrhuje, že by vymáhání takových škod mělo být pro úřady povinné.

AUTOR: Zuzana Keményová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů