Středa, 24. dubna 2024

Kauza falešných ekologických daní bude možná znovu otevřena

Kauza falešných ekologických daní bude možná znovu otevřena

Kauza falešných ekologických daní, za které soudy uložily dvěma mužům nepodmíněné tresty, bude možná znovu otevřena. Policie zadržela jednoho z podezřelých, německého občana Wolfganga Wilhelma Appenzellera, který byl stíhán jako uprchlý. V případě jeho nesouhlasu s rozsudkem bude soud nucen hlavní líčení vést opět od začátku. ČTK to dnes řekla ČTK mluvčí Krajského soudu v Brně Miroslava Sedláčková. Krajský soud uložil Appenzellerovi před dvěma lety šest let, vrchní soud trest potvrdil.

Podle Sedláčkové je osmapadesátiletý Appenzeller nyní ve věznici v Kynšperku nad Ohří v Karlovarském kraji. "Rozsudek, který byl vynesen v nepřítomnosti odsouzeného, se překládá do němčiny, potom mu bude doručen. Pokud s ním nebude souhlasit, soud na návrh odsouzeného podaný do osmi dnů od doručení takový rozsudek zruší a hlavní líčení povede znovu. V novém řízení ale nemůže dojít ke změně rozhodnutí v neprospěch obviněného," přiblížila Sedláčková.

Na jaře roku 2007 odešlo z pobočky České pošty v Praze na Zlínsko celkem 9294 zásilek s fakturou na zaplacení tehdy neexistující ekologické daně. Appenzeller a jeho komplic, pravomocně na pět let odsouzený dvaatřicetiletý Jiří Gryc z Pardubicka, se pokusili vylákat přes 18,4 miliony korun. Ve skutečnosti však jen jeden z poškozených 1980 korun uhradil.

Ve faktuře, vystavené firmou Ezere z Prahy, byl adresát vyzván k úhradě 1980 korun, kterou odesilatel označil jako ekologickou daň, kdy povinnost platit údajně vznikla k 1. květnu 2007. Její uhrazení podle dopisu vyplývá z vyhlášky Evropské unie a firma Ezere prý zvítězila ve výběrovém řízení na výběr daně. Ministerstvo životního prostředí vše tehdy označilo za výmysl. Takzvaná ekologická daň je v Česku zavedena u elektřiny, zemního plynu a tuhých paliv teprve od ledna 2008.

Gryc odmítl obvinění, že vyhotovoval výzvy k zaplacení daně. Appenzellera prý nikdy neviděl a ani s ním nemluvil. Tvrdil, že po dohodě s prostředníkem Maximem pro něj pouze domlouval odeslání zásilek na poště, pronájem obálkovacího stroje a také převod firmy Ezere na cizince. Protislužbou mu měl Maxim sehnat kupce na nemovitosti, jejichž prodej Gryc údajně zařizoval.

Jako jednatel společnosti Ezere byl v květnu 2007 v obchodním rejstříku uveden pražský právník Petr Madaj. U soudu řekl, že firmu Ezere jeho společnost k 30. dubnu 2007 prodala. Podle Madaje nový majitel tehdy ještě nesplnil ohlašovací povinnost. K dnešnímu dni je jako stoprocentní akcionář firmy Ezere s.r.o. v obchodním rejstříku uveden právě Appenzeller. Společnost je ale od loňského května v likvidaci.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů